The aim of subject Quality of food raw materials is to introduce to students selected aspects of production, quality and authenticity of food raw materials.
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Cílem předmětu Kvalita potravinářských surovin je studenty podrobně seznámit s hlavními tématy produkce, kvality a autenticity potravinářských surovin.
Aim of the course -
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Students will be able to: overview of food raw materials of plant and animal origin, the basic overview in the area of production and safety of food raw materials, the ability to assess the quality of the food raw materials for the food industry knowledge of goods selected food raw materials
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Studenti budou umět:
• přehled o potravinářských surovinách rostlinného a živočišného původu
• přehled v oblasti produkce a bezpečnosti potravinářských surovin
• schopnost posuzovat kvalitu potravinářských surovin pro potravinářský průmysl
• znalost o zbožíznalství vybraných potravinářských surovin
Literature -
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
R: Dris R. editor: Crops, growth, quality and biotechnology, WFL Publisher, Helsinky Finland 2005, ISBN 952-91-8601-0
R: Downey G. editor: Advances in Food Authenticity Testing, Elsevier, UK 2016, ISBN 978-0-08-100220-9
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Z: Dris R. editor: Crops, growth, quality and biotechnology, WFL Publisher, Helsinky Finland 2005, ISBN 952-91-8601-0
Z: Downey G. editor: Advances in Food Authenticity Testing, Elsevier, UK 2016, ISBN 978-0-08-100220-9
D: Prugar J. et al.: Kvalita rostlinných surovin, VÚPS, Praha ČR 2008, ISBN 978-80-86576-28-2
Learning resources -
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
http://www.efsa.europa.eu/
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/en/
https://www.globalgap.org/uk_en/
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
http://www.efsa.europa.eu/
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/en/
https://www.globalgap.org/uk_en/
Teaching methods -
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Lectures, tutorials, project work.
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Přednášky vyučujících, konzultace, samostatná práce na projektu.
Requirements to the exam -
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
N/A
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou
Syllabus -
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
farm to fork concept
qualitative aspects of selected food raw materials
evaluation of quality and authenticity of food raw materials(selected analytical methods)
post-harvest changes and manipulation
GlobalG.A.P. international standard for agricultural practice
The content of lectures will be adapt to the topic of the doctoral thesis.
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
princip z farmy na vidličku, včetně všech jeho důsledků
kvalitativní aspekty vybraných potravinářských surovin (včetně minoritních)
možnosti hodnocení kvality a autenticity potravinářských surovin (vybrané analytické metody)
posklizňové změny s manipulace u vybraných potravinářských surovin
GlobalG.A.P. mezinárodní standard pro zemědělskou praxi
Náplň předmětu bude přizpůsobena tématu příslušné doktorské práce.
Entry requirements -
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
N/A
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou
Registration requirements -
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
N/A
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou
Course completion requirements -
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Assessment of a presentation focusing on the food raw materials quality and authenticity.
Oral exam
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Hodnocení prezentace aktuálního tématu z oblasti kvality a autenticity potravinářských surovin.