|
|
|
||
Poslední úprava: Šmídová Ludmila (22.08.2011)
|
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (16.10.2015)
Student po absolvování předmětu bude mít přehled průmyslově důležitých mikroorganismů, jejich charakteristice a významu. Seznámí se s zdroji průmyslově užívaných mikroorganismů, jejich způsoby isolace, metodami charakterizace přirozených isolátů, s nahromaďovacími technikami, kultivačními podmínkami, metodami šlechtění průmyslově významných mikroorganismů. Dále se seznámí s přehledem základních mikrobiálních výrob, isolací a purifikací produktů. |
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (16.10.2015)
Waites M. et al: Industrial Microbiology: In Introduction, Blackwell Science 2001,ISBN-13:978-0632053070 Nduka Okafor: Modern Industrial Microbiology and Biotechnology, CRC Press 2007,ISBN 9781578085132 |
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (16.10.2015)
http://www.nature.com/ismej/index.html http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-EMI.html http://aem.asm.org/ http://rdp.cme.msu.edu http://umbbd.ethz.ch/ http://fungene.cme.msu.edu |
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (16.10.2015)
1. Obecný přehled průmyslově důležitých mikroorganismů, jejich charakteristika a význam 2. Velké cykly v přírodě (cyklus uhlíku, dusíku, síry) úloha mikroorganismů a rostlin a jejich význam v koloběhu prvků 3. Zdroje průmyslově užívaných mikroorganismů, jejich isolace, metody charakterizace přirozených isolátů, nahromaďovací techniky, růst, kultivační podmínky 4. Šlechtění průmyslově významných mikroorganismů, mutace, výměna genetického materiálu u bakterií, kvasinek a plísní, genové manipulace, cílená mutageneze, konstrukce vysoprodukčních mikrobiálních kmenů a jejich využití v průmyslovém měřítku. 5. Sestavování kultivačních medií pro průmyslově využívané mikroorganismy, suroviny 6. Hlavní metabolické dráhy průmyslově významných organismů, primární a sekundární metabolismus 7. Regulace mikrobiálního metabolismu, transport 8. Výrobní zřízení, typy bioreaktorů, typy ferementačních procesů a jejich regulace 9. Mikrobiální a enzymové biotransformace 10. Přehled základních mikrobiálních výrob, isolace a purifikace produktů 11. Příprava esenciálních aminokyselin, vitaminů, antibiotik, organických kyselin a probiotik. Významné produkty sekundárního metabolismu rostlin. Průmyslová příprava mikrobiálních a rostlinných enzymů. 12. Geneticky modifikované organismy, příprava, využití a význam. Rizika spojená s využitím GMO a příslušná legislativa. 13. Tkáňové kultury rostlin, význam, využití v průmyslovém měřítku 14. Využití mikroorganismů a rostlin pro odstraňování kontaminantů životního prostředí |
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (16.10.2015)
mikrobiologie, biochemie I, molekulová genetika genové inženýrství
|
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (16.10.2015)
presentace ústní zkouška |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0 | 1 | ||
0 / 0 | 1 / 0 |