|
|
|
||
Poslední úprava: Častorálová Markéta Ing. Ph.D. (15.09.2023)
|
|
||
Poslední úprava: Častorálová Markéta Ing. Ph.D. (15.09.2023)
Studenti se naučí:
|
|
||
Poslední úprava: Častorálová Markéta Ing. Ph.D. (15.09.2023)
Z: Hurych, J.; et al. Lékařská mikrobiologie - repetitorium, 3.rd ed.; Triton: Praha, 2021. 978-80-7553-976-2 D: M. Votava a kol., Lékařská mikrobiologie vyšetřovací metody, Neptun, Brno, 2010, 978-80-86850-04-8 |
|
||
Poslední úprava: Častorálová Markéta Ing. Ph.D. (15.09.2023)
http://www.szu.cz/ https://www.ecdc.europa.eu/en https://www.cdc.gov/ https://www.who.int/ https://www.wikiskripta.eu/ Infekční lékařství |
|
||
Poslední úprava: Ulbrich Pavel doc. Ing. Ph.D. (23.01.2018)
1. Náplň práce laboratoře klinické mikrobiologie – příjem biologických materiálů k vyšetření, jejich zpracování. 2. Zásady bezpečnosti práce v klinické laboratoři. 3. Principy přípravy kultivačních médií, principy mikroskopie mikroorganismů, identifikace Gram negativních i Gram pozitivních bakterií, aerobů i anaerobů. 4. Metody izolace patogenních a podmíněně patogenních původců infekcí, jejich identifikace, testy citlivosti k antibiotikům a interpretace nálezu. 5. Práce v mikrobiologickém informačním systému. 6. Mykobakteriologická a molekulárně biologická problematika řešená v klinické laboratoři. 7. Problematika antibiotik, jejich užití. 8. Seznámení s pracovištěm klinické mikrobiologie, provozem a jednotlivými odděleními a vztahem k ostatním pracovištím nemocnice. 9. Praktické ukázky na vybraném oddělení klinické mikrobiologie. |
|
||
Poslední úprava: Častorálová Markéta Ing. Ph.D. (15.09.2023)
Mikrobiologie, Biochemie, Hygienicko-klinická mikrobiologie |
|
||
Poslední úprava: Ulbrich Pavel doc. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
aktivní účast na seminářích, písemná i ústní část zkoušky |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 0.5 | 14 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
2 / 2 | 56 / 56 |