|
|
|
||
Předmět Potravinářské inženýrství a bioinženýrství je určen především studentům Fakulty potravinářské a biochemické technologie jako alternativa k předmětu Chemické inženýrství II. Předmět rozšiřuje znalosti získané v předmětu Chemické inženýrství I o popis procesů a dějů, které se nejčastěji uplatňují v potravinářském průmyslu a bioinženýrských aplikacích.
Poslední úprava: Hasal Pavel (18.07.2013)
|
|
||
Po absolvování předmětu studenti budou znát fyzikálně-chemickou podstatu základních procesů užívaných v potravinářském průmyslu a bioinženýrských aplikacích. Budou umět popsat tyto procesy kvalitativné i kvantitativně bilančními, kinetickými a rovnovážnými vztahy. Dále budou umět řešit problémy, ve kterých se tyto procesy vyskytují, tj. budou umět aplikovat kombinace bilančních a kinetických rovnic a získat tak, např., základní rozměry zařízení. Studenti budou umět aplikovat získané znalosti i do dalších oblastí. Poslední úprava: Hasal Pavel (30.09.2013)
|
|
||
Z: Šnita D. a kol.: Chemické inženýrství I. Skriptum VŠCHT Praha. Vydavatelství VŠCHT Praha 2007. Z: Kaštánek F: Bioinženýrství. Academia, Praha 2002. D: Bernauer B. a kol.: Membránové procesy. Vydavatelství VŠCHT Praha, Praha 2012. Poslední úprava: Hasal Pavel (19.11.2012)
|
|
||
1. Základy mechaniky tekutin. Newtonovské a nenewtonoské kapaliny. Tok v trubkách, promíchávání. 2. Dispersní soustavy. Filtrace, mikrofiltrace, ultrafiltrace. Sedimentace a odstřeďování. 3. Transport tepla vedením a konvekcí. Sálání. 4. Transport hmoty difusí a konvekcí. Koncentrační pole. 5. transport hmoty mezi fázemi. 6. Adsorpce: Zařízení, adsorbenty, rovnováha, kinetika. 7. Membránové procesy: Obecné principy, separace plynů. 8. Membránové procesy: Reversní osmosa, pervaporace. 10. Bilancování biochemických a biologických procesů. Stechiometrie biologických procesů. 11. Kinetika enzymových reakcí. Základní kinetické rovnice. Kinetika mikrobiálního růstu. 12. Vsádková a kontinuální kultivace mikroorganismů. Dynamika, ustálené stavy, stechiometrie. 13. Praktické způsoby kultivací mikroorganismů v kapalné a pevné fázi. 14. Mezifázový transport hmoty a tepla(l-g, l-s) v biologických processech. Řídící děj. Poslední úprava: Hasal Pavel (18.07.2013)
|
|
||
http://www.vscht.cz/uchi/ped/bc03.html Poslední úprava: Hasal Pavel (12.11.2012)
|
|
||
Fyzika I, Fyzikální chemie I, Chemické inženýrství I Poslední úprava: Hasal Pavel (18.07.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.3 | 7 | ||
Účast na přednáškách | 1.5 | 42 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1.1 | 30 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
Účast na seminářích | 1.1 | 32 | ||
6 / 6 | 167 / 168 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Průběžné a zápočtové testy | 40 |
Ústní zkouška | 60 |