|
|
|
||
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (25.08.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (25.08.2018)
Studenti po absolvování předmětu budou rozumět podstatě biotechnologického procesu (z pohledu mikrobiologie, fyziologie, biochemie). Naučí konstruovat nové a inovovat stávající biotechnologické procesy spolu se zhodnocením případných rizik. Ideálním způsobem k vytvoření schopnosti spojit teoretické poznatky a vyvíjet konkrétní interdisciplinární technologie je vypracování individuálních projektů, na jejichž řešení je předmět rovněž zaměřen. Dalším přínosem předmětu je schopnost psaní odborného textu a jeho prezentace. |
|
||
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (25.08.2018)
Z: Michael T. Madigan, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, W. Matthew Sattley, David A. Stahl: Brock Biology of Microorganisms. Pearson 2017. ISBN-13: 978-0134261928, ISBN-10: 0134261925 Z: Joanne Willey, Linda Sherwood, Christopher J. Woolverton: Prescott's Microbiology, McGraw-Hill Education 2017, ISBN-13: 978-0077350130, ISBN-10: 0077350138 Z: Lee Yunan Kun: Microbial Biotechnology. Principles and aplication, World Sientific 2013, 3rd Edition, ISBN-13: 978-9814366823, ISBN-10: 981436682X
|
|
||
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (25.08.2018)
http://www.simbhq.org/ https://www.asm.org/ http://www.sfam.org.uk/ |
|
||
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (25.08.2018)
Úvodní přednášky a následné semináře, samostatné zpravovaní zvolených témat a jejich prezentace. |
|
||
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (25.08.2018)
Předmět zaměřený na využití přirozených a geneticky modifikovaných vlastností mikroorganismů vychází z poznání mikrobiologických, biochemických, fyziologických a genetických vlastností mikroorganismů s aplikačním potenciálem. V této souvislosti je zaměřena pozornost na zařazení příslušného mikroorganismu v rámci taxonomických kategorií, na jeho charakteristiku, nutriční požadavky, metabolismus, genom a příslušný biotop. Důraz je kladen na možnosti kultivace v laboratorním prostředí, případně v provozním měřítku (diskutováno je složení média, podmínky kultivace, uchovávání mikroorganismu). Hlavním cílem je studium technologicky využitelné vlastnosti (biosyntéza, biotransformace, biodegradace) a možnost jejího posílení (upevnění). Diskutována je charakteristika příslušného procesu (biochemická dráha, regulace). Důležitým tématem jsou výhody a nevýhody produkčního mikroorganismu a případná rizika. Na základě individuálně zvoleného mikroorganismu (taxonu) je vypracován projekt splňující požadovaná kritéria. Příprava projektů je konzultována a hodnocena.
|
|
||
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (25.08.2018)
nejsou |
|
||
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (25.08.2018)
nejsou |
|
||
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (25.08.2018)
Obhajoba samostatně zpracovaného aktuálního tématu. Ústní zkouška |