|
|
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (05.10.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (05.10.2018)
Studenti budou umět:
Fyzikálně-chemické aspekty, především termodynamiky a koloidní chemie, popisu fyzikálních vlastností potravin a jejich stability.
Moderní metody hodnocení potravinářských disperzních systémů a mikrostruktury potravin.
Metody hodnocení reologických vlastností a textury potravinářských surovin a výrobků s využitím modelů nenewtonských kapalin a viskoelastických látek. |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (05.10.2018)
Z: Walstra P. Physical Chemistry of Foods, Marcel Decker, New York, Basel 2003
Z: Bourne M.: Food texture and viscosity, Elsevier 2002
Z: McClements D.J.: Food Emulsions: Principles, Practice and Technique, CRC Press, London 1999.
D: Rahman S.:Food Properties Handbook, CRC Press, Boca Raton 1995
D: Rao M.A., Jizvi S.S.H., Datta A.K.: Engineering Properties of Foods, Taylor & Francis Group, Boca Raton 2005 |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (05.10.2018)
Samostudium původních vědeckých pramenů. |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (05.10.2018)
Fyzikálně chemické aspekty vlastností potravin, aktivita vody a rozpuštěných látek, sorpční izoterma vody.
Fázové změny v potravinách: tuhnutí vody, skelný přechod, krystalizace tuků, tvorba gelu.
Disperzní systémy a mikrostruktura potravin, povrchová energie, koloidní interakce a stabilita.
Charakterizace a modelování reologických vlastností ne-Newtonských kapalin a viskoelastických látek.
Metody hodnocení textury. Mechanické vlastnosti a stabilita gelů, emulzí a pěn. |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (05.10.2018)
Magisterský studijní program chemie, potravinářské chemie nebo potravinářské technologie. |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (05.10.2018)
nejsou |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (05.10.2018)
Obhajoba samostatně zpracovaného aktuálního tématu. Ústní zkouška. |