Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
Předmět je zaměřen na pochopení manažerských systémů řízení jakosti a bezpečnosti produktů potravinářského a farmaceutického průmyslu. Dále seznamuje studenty s prováděním analýzy rizik, dodržováním pravidel bezpečnosti práce v laboratořích různého typu a kontrolními metodami, využívanými pro průkaz a stanovení mikroorganismů.
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
The study of this object is focused on understanding of management quality control systems and safety of products in food and pharmaceutical industries. Further, it makes students familiar with performance of risk assesment, keeping of safety work standards in laboratories of different types and control methods used for determination of microorganisms.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
Studenti budou umět se orientovat v požadavcích na dodržování legislativních požadavků při práci v laboratoři, dále v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Budou znát požadavky na práci s GMO, rozdíly mezi laboratořemi různého typu (výzkumná, QC, QA, akreditovaná, státní zkušební laboratoř).
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
Students will be able to orient themselves in the requirements of compliance with legislative requirements in the laboratory, in the food and pharmaceutical industry. They will know the requirements for working with GMOs, differences between laboratories of various types (research, QC, QA, accredited, state testing laboratory).
Literatura -
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
Z:Drobník J. a kol. Mezinárodní pravidla pro práci v chemických a biologických laboratořích, Karolinum Praha 1995,8071840599
Z:Šilhánková L. Hygiena mikrobiálních výrob, VŠCHT Praha 1997, 807080274X
Z:Sprenger R. A.: Hygiena potravin pro středně pokročilé, Qualifood Šumperk 2003, 1-904544.19-3
D:Wareing P.: HACCP: A toolkit for Implementation, RSC Publishing, 2010,978-1-84973-208-6
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
R:Wareing P.: HACCP: A toolkit for Implementation, RSC Publishing, 2010,978-1-84973-208-6
R:Robinson R.K. (ed): Encyclopedia of Food Microbiology, Academic Press, 2000,0-12-227070-3
R:Forsythe S.J.: The Microbiological Risk Assessment of Food, Blackwell Science, 2007, 9780632059522
R:Brown M., Stringer M.: Microbiological Risk Assessment in Food Processing, Woodhead Publishing, 2002,0849315379
R:Garner W.Y., Barge M.S.: Good Laboratory Practices an agrochemical perspective, ACS, 1988, 084121218X
Studijní opory -
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
http://eso.vscht.cz
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)