Výuka je zaměřena na principy separace látek pomocí kapalinové chromatografie, speciálně na výběr kolony, mobilní fáze a strategii volby vhodné detekce. Pozornost je věnována nastavení a optimalizaci chromatografických podmínek, podrobně je diskutován vývoj a validace analytických metod využívajících kapalinovou chromatografii. Na konkrétních případech jsou rozebírány jednotlivé problémy, se kerými se uživatel může setkat a způsob jejich řešení. Pozornost je zaměřena na využití kapalinové chromatografie v analýze potravin a přírodních produktů při sledování nutričně významných a biologicky aktivních látek, prezentována jsou specifika reziduální analýzy.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
The course is focused on principles of liquid chromatography compound separation, especially for column and mobile phase selection, and the strategy of choosing a suitable detection. Attention is paid to the setting and optimization of chromatographic conditions, the development and validation of liquid chromatography analytical methods is discussed in detail. The individual issues that the user may encounter and their solutions are discussed using specific examples. Attention is focused on the use of liquid chromatography in food and natural product analysis monitoring of nutritionally important and biologically active compounds, the specifics of residual analysis are presented.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Studenti budou umět:
Základní principy kapalinové chromatografie
Optimalizovat podmínky separace a detekce
Využít techniku HPLC pro stanovení přirozených a kontaminujících složek potravin
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Students will be able to:
Understand the basic principles of liquid chromatography
Optimize the separation and detection conditions
Applied HPLC technique for detection of natural food components and contaminants
Literatura -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Z: Otles S. (ed.): Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, e-zdroje VŠCHT; ISBN 9781420045666
Z: LC-GC, http://www.chromatographyonline.com
D: Wrolstad R.E. et al. Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, e-zdroj VŠCHT; ISBN 9780471663782
D: Troubleshooting HPLC systems, A bench manual, Sadek PC, Wiley, 2000, ISBN 0-471-17834-9
D: Food Analysis by HPLC, Second Edition, Leo M.L. Nollet, CRC Press, 2000, ISBN 082478460X, 9780824784607
D: Practical HPLC Method Development, Lloyd R. Snyder, Wiley, 2011, ISBN 0-471-00703-X
D: LC/MS a practical users guide, M. C. McMaster, Wiley, 2005, ISBN 13987-0-471-65531-2
D: Pitfalls and Errors of HPLC in Pictures, Third Edition, Veronika R. Meyer, 2006, ISBN 3-527-31377-X, https://download.e-bookshelf.de/download/0003/7214/07/L-G-0003721407-0002367262.pdf
D: Journal of Chromatography, ISSN: 0021-9673, https://www.journals.elsevier.com/journal-of-chromatography-a/
A: Troubleshooting HPLC systems, A bench manual, Sadek PC, Wiley, 2000, ISBN 0-471-17834-9
A: Food Analysis by HPLC, Second Edition, Leo M.L. Nollet, CRC Press, 2000, ISBN 082478460X, 9780824784607
A: Practical HPLC Method Development, Lloyd R. Snyder, Wiley, 2011, ISBN 0-471-00703-X
A: LC/MS a practical users guide, M. C. McMaster, Wiley, 2005, ISBN 13987-0-471-65531-2
A: Pitfalls and Errors of HPLC in Pictures, Third Edition, Veronika R. Meyer, 2006, ISBN 3-527-31377-X, https://download.e-bookshelf.de/download/0003/7214/07/L-G-0003721407-0002367262.pdf
A: Journal of Chromatography, ISSN: 0021-9673, https://www.journals.elsevier.com/journal-of-chromatography-a/