|
|
|
||
Poslední úprava: Chumchalová Jana Dr. Ing. (26.01.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Chumchalová Jana Dr. Ing. (26.01.2018)
Studenti budou umět: rozdělení mikroorganismů, základy taxonomie mikroorganismů, metabolismu a genetiky, principy stanovení a metabolické aktivity mikroorganismů, základní laboratorní techniky používané pro stanovení a charakterizaci metabolické aktivity mikroorganismů. |
|
||
Poslední úprava: Chumchalová Jana Dr. Ing. (26.01.2018)
Pepper I.L., Gerba G.P., Gentry T.J. Environmental Microbiology. 3. vyd. Elsevier, 2015. ISBN 9780123946263
|
|
||
Poslední úprava: Chumchalová Jana Dr. Ing. (07.02.2018)
http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1462-2920/issues Chumchalová J., Kubal M.: Praktická cvičení z environmentální mikrobiologie, VŠCHT Praha, 2017. https://uchop.vscht.cz/ke-stazeni/materialy Miniatlas mikroorganismů. http://old.vscht.cz/obsah/fakulty/fpbt/ostatni/miniatlas/index.htm |
|
||
Poslední úprava: Chumchalová Jana Dr. Ing. (26.01.2018)
Požadavky pro zápočet: posluchač bude absolvovat laboratoře a odevzdá v termínu protokol z laboratorních cvičení. Požadavky ke zkoušce: v rozsahu sylabu (dále doporučená literatura) bude posluchač skládat písemnou zkoušku a poté bude dotazován ústně. |
|
||
Poslední úprava: Chumchalová Jana Dr. Ing. (07.02.2018)
1. Vymezení předmětu mikrobiologie v ochraně životního prostředí. Mikrobiologické názvosloví a taxonomie, rozdělení mikroorganismů a jejich specifikace. 2. Základní struktura mikrobiálních buněk (bakterie, kvasinky, plísně, prvoci, řasy a viry) a jejich chemické složení. 3. Mikrobiální metabolismus - základní rysy (rozklad sacharidů, lipidů a dusíkatých látek). Katabolické a anabolické procesy. 4. Vliv vnitřních a vnějších faktorů na růst a vlastnosti mikroorganismů. 5. Výživa mikroorganismů. Růstová křivka (růst v baňkách a v prostředí, fáze růstu a růstové konstanty, kontinuální kultivace). 6. Principy kultivačního stanovení mikroorganismů. Způsob odběru, úchovy a přípravy vzorku k rozboru. 7. Výskyt a význam mikroorganismů v životním prostředí, a způsob stanovení (horninové prostředí, voda, ovzduší) a identifikace. 8. Požadavky na mikrobiologickou laboratoř. Zásady práce v mikrobiologické laboratoři. 9. Laboratorní práce - Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři. Příprava sterilních pomůcek, příprava a sterilizace ředících roztoků, kultivačních a diagnostických medií. 10. Laboratorní práce - Kontrola sanitace prostředí laboratoře a hygienických opatření kultivačními a rychlými metodami. 11. Laboratorní práce - Stanovení celkového počtu bakterií, kvasinek a plísní ve vzorku horninového prostředí. 12. Laboratorní práce - Stanovení celkového počtu kultivovatelných a indikátorových mikroorganismů ve vzorku vody. 13. Laboratorní práce - Izolační techniky mikroorganismů. Světelná mikroskopie nativních a barvených preparátů mikroorganismů. 14. Laboratorní práce - Sledování vlivu vnějších faktorů na růst mikroorganismů.
|
|
||
Poslední úprava: Chumchalová Jana Dr. Ing. (26.01.2018)
Základní znalosti z biologie a mikroskopování. |
|
||
Poslední úprava: Chumchalová Jana Dr. Ing. (26.01.2018)
Pro zakončení je nutná 100 % účast v laboratořích, odevzdání protokolu podle daných požadavků a v termínu, napsání testu minimálně na 50 % bodů a absolvování ústní zkoušky. |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
4 / 5 | 112 / 140 |