Předmět je zaměřen na autenticitu potravin, možnosti falšování a pochopení postupů a metod hodnocení autenticity potravin.
Diskutována je problematika vlivu přirozené variability, receptury, technologického zpracování a skladování na markery autenticity. Student je seznámen se základními kvalitativními parametry vybraných výrobků a jejich složek, s legislativními aspekty a aktuálními projekty.
Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
The course focuses on the food authenticity, food adulteration and procedures and methods of food authenticity proof. The possible influence of natural variability, recipes, technological processing and storage on markers of authenticity is discussed within the lectures. The student gets familiar with the basic qualitative parameters of selected products and their components, with the legislative aspects and current projects.
Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
Výstupy studia předmětu -
Studenti budou umět:
Definovat požadavky na autentickou potravinu
Posoudit možné způsoby falšovaní a jejich příčiny a následky
Navrhnout postupy hodnocení autenticity, interpretovat získaná data
Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
Students will be able to:
Define the requirements for authentic food
Assess the possible ways of adulteration and their causes and consequences
Propose procedures for the evaluation of authenticity, interpret the data
Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
Literatura -
Z: Čížková H., Metody a kriteria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin, ISBN 978-80-7418-124-5
D: Lees M., Food Authenticity and Traceability, 2003, ISBN 1855735261 , Woodhead Publ.
D: Singhal R., Handbook of Indices of Food Quality and Autenticity, 1997, ISBN 1855732998, CRC
Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
R: Lees M., Food Authenticity and Traceability, 2003, ISBN 1855735261 , Woodhead Publ.
R: Singhal R., Handbook of Indices of Food Quality and Autenticity, 1997, ISBN 1855732998, CRC
Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
Studijní opory -
Handbook of Indices of Food Quality and Authenticity
3. Food labeling, fraudulent imitations of products and false declarations of geographic origin
4. Traceability - the aim, developing traceability and product recall systems across the supply chain, examples, geographic traceability
5. Methodology for food authentication, physical or chemical parameters, fingerprints, enzymatic techniques, PCR, isotopes, data evaluation (standards, databases, chemometrics )
6. Particular food authentication - fats and vegetable oil, milk and dairy products
7. Particular food authentication - fruit and vegetable products, fruit juices
13. Particular food authentication -nutrition for particular propose, identifying genetically modified organisms and irradiated food, biofood
14. Current projects, research organizations, recent issues in food adulteration, practical examples for the evaluation of food authenticity according to provided data
Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
Vstupní požadavky -
znalosti chemie a analýzy potravin, základních potravinářských technologií
Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
Basic course of Food chemistry and Food analyses, of Food Technologies