Poslední úprava: Kadlec Pavel prof. Ing. DrSc. (26.11.2008)
Předmět podává souhrnný přehled o jednotlivých oblastech potravinářské výroby.Technologie sacharidů zahrnuje výrobu řepného cukru, mlýnskou technologii, výrobu pekárenských výrobků, těstovin, trvanlivého pečiva, snack výrobků, výrobu čokolády, čokoládových a nečokoládových cukrovinek, výrobu a zpracování škrobu a modifikovaných škrobů. Konzervace potravin a technologie masa pojednává o zpracování ovoce a zeleniny, výrobě nealkoholických nápojů, zpracování masa, drůbeže, ryb a o výrobě masných výrobků včetně zpracování vedlejších jatečných produktů, zpracování vajec a výrobě hotových jídel a lahůdek. Technologie mléka zahrnuje vlastnosti mléka a jeho základní ošetření, výrobu tekutých, koncentrovaných a sušených mléčných výrobků, výrobu másla a mrazených smetanových krémů, zákysových kultur, fermentovaných mléčných výrobků, probiotik a prebiotik, tvarohů a sýrů. Technologie olejů, tuků, detergentů a kosmetiky pojednává o výrobě olejů a tuků z rostlinných a živočišných surovin, o rafinaci a modifikaci olejů a tuků včetně oleochemického využití olejů a tuků, výrobě mýdla, práškových a kapalných detergentů a kosmetiky. Fermentační technologie popisuje principy fermentačních technologií, výrobu sladu, piva, lihu a lihovin, vína, droždí a octa.
Poslední úprava: TAJ321 (18.12.2013)
The subject deals with all branchers of food technologies. Carbohydrate technology includes in production of beet sugar,milling technology, baking technology, production of bisquits, snack products, pasta, production of chocolate and confectioneries, production of starch and modified starches. Food preservation and meat technology deals about treatment of fruit and vegetables, production of soft drink, treatment of meat, chicken, fishes and production of meat products, treatment of eggs and production of fast food and delicatessen. Dairy technology includes in the basic treatment of milk, production of milk products, butter, frost milk creams, fermentation milk products, probiotics and prebiotics, cheese. Technology of oils, fats, surfactans, detergents and cosmetics deals about production of oils and fats from plant and animal raw materials, about refining and modification of oils and fats including oleochemistry use, production of soap,powdered and fluid detergents and cosmetics. Fermentation technology decribes the principles of fermentation technology, malting, brewing, production of spirits, wine bakers yeast and organic acids.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Kadlec Pavel prof. Ing. DrSc. (01.10.2013)
Studenti budou umět:
základní tradičních i současné postupy výroby potravin
Poslední úprava: TAJ321 (18.12.2013)
Students receive basic knowledge of traditional and current ways of food manufacture
Literatura -
Poslední úprava: Kadlec Pavel prof. Ing. DrSc. (01.10.2013)
Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2009): Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Key Publishing Ostrava, 540 stran, ISBN 978-80-7418-051-4
Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0
D:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin I., skripta VŠCHT Praha, 300 stran.ISBN 80-7080-509-9
D:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin II., skripta VŠCHT Praha, 236 stran ISBN 80-7080-510-2
Poslední úprava: TAJ321 (03.10.2013)
R:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editors) and composite authors (2009): Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin.(What is need to know about food manufacture? Food Technology) Key Publishing Ostrava, 540 pages, ISBN 978-80-7418-051-4
R:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editors) and composite authors (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob.(Food Technology - Survey of traditional food manufacture. Key Publishing Ostrava, 565 pages, ISBN 978-80-7418-145-0
A:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin I.(Food Technology I), Textbook VŠCHT Praha, 300 pages. ISBN 80-7080-509-9
A:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin II.(Food Technology I), Textbook skripta VŠCHT Praha, 236 pages ISBN 80-7080-510-2
Studijní opory -
Poslední úprava: Kadlec Pavel prof. Ing. DrSc. (01.10.2013)