|
|
|
||
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (27.06.2013)
|
|
||
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (27.06.2013)
Studenti budou umět: Experimentálně sledovat nejběžnější reakce významné v potravinářské praxi Zjišťovat kinetické parametry reakcí a popisovat tyto procesy příslušnými kinetickými vztahy Aplikovat získané poznatky pro řízení průběhu reakcí. |
|
||
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (18.11.2012)
Z: Davídek J., Velíšek J., Pokorný J.: Chemical Changes during Food Processing (Developments in Food Science 21), Elsevier, Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990, 0444988459. Z: Van Boekel M. A. J. S.: Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press, Boca Raton, 2009, 9781574446142. Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009, 9788086659176. D: Červinka O. a kol.: Mechanismy organických reakcí, SNTL/Alfa, Praha, 1976, 0460576. D: Upadhay S. K.: Chemical Kinetics and Reaction Dynamics, Springer/Anamaya Publishers, New York /New Delhi, 2006, 1402045468. |
|
||
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (13.01.2015)
http://mms02.vscht.cz/vyuka http://mms02.vscht.cz/ http://lib-c.vscht.cz/ http://www.sciencedirect.com/ http://mms02.vscht.cz/chemreakce
|
|
||
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (18.11.2012)
1. Úvod do laboratorních cvičení, základní teorie, příprava vzorků 2. Oxidace lipidů 3. Oxidace lipidů II 4. Oxidace askorbové kyseliny 5. Stanovení antiradikálové aktivity potravin metodou DPPH 6. Stanovení antioxidační a prooxidační účinnosti potravin metodou odbarvení beta-karotenu 7. Hydrolýza bílkovin 8. Reakce neenzymového hnědnutí: sledování vzniku melanoidinů 9. Reakce neenzymového hnědnutí: sledování vzniku a transformace 1-morfolino-1-deoxy-D-fruktosy 10. Reakce neenzymového hnědnutí: mutarotace sacharidů 11. Reakce neenzymového hnědnutí: hydrolýza oligosacharidů 12. Vlhnutí potravin 13. Stanovení aktivity a obsahu vody v potravinách; vytvoření sorpční isothermy 14. Závěrečný test |
|
||
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (18.11.2012)
Reakční mechanismy v chemii potravin |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 3 | 84 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 60 |
Protokoly z laboratorních úloh (exkurzí nebo praxí) | 20 |
Průběžné a zápočtové testy | 20 |