Poslední úprava: Chrpová Diana Ing. Mgr. Ph.D. (12.11.2012)
Historie přípravy stravy. Základní technologické postupy přípravy pokrmů (včetně skladování potravin), změny výživové, hygienické a senzorické hodnoty, které při nich probíhají a návody jak jim předcházet. Použití jednotlivých skupin potravin při přípravě pokrmů. Popis a příprava jednotlivých druhů pokrmů (předkrmy, polévky, hlavní pokrmy, deserty, nápoje). Základní gastronomická pravidla. Základy dietního stravování.
Poslední úprava: Chrpová Diana Ing. Mgr. Ph.D. (21.08.2013)
The history of food preparation. Basic technology processes of dish preparation (including food storage), changes in nutritional, hygienic and sensory quality that run through them with instructions how to prevent them. Using various food groups in food preparation. Description and preparation of various kinds of dishes (appetizers, soups, main dishes, desserts, drinks). Basic gastronomic rules. Basics diets.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
Studenti budou umět:
Používat základní technologické postupy při přípravě pokrmů.
Vybírat jednotlivé druhy potravin pro přípravu pokrmů.
Vysvětlit změny nutriční a senzorické hodnoty potravin, ke kterým dochází při skladování a přípravě pokrmů.
Základní principy léčebného stravování.
Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
students will be able to:
Use the basic technological processes in food preparation.
Choose different types of food for cooking.
Explain the changes the nutritional and sensory value of food that occur during storage and cooking.
Basic principles of of therapeutic diets.
Literatura -
Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
Z: Dostálová J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů, Forsapi, Praha, 2009. ISBN 978-80-903820-8-4
D: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3
D: Kalač P. Funkční potraviny. DONA s.r.o., České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6
D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5
Z: Runštuk J. a kol. Receptury studených pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-902492-9-5
Z: Runštuk J. a kol. Receptury teplých pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-904093-0-9
D: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6
D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011.ISBN 978-80-254-6987-3
Poslední úprava: TAJ323 (28.08.2013)
R: Dostálová J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů, Forsapi, Praha, 2009. ISBN 978-80-903820-8-4.
A: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.
A: Kalač P. Funkční potraviny. DONA s.r.o., České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6.
A: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
R: Runštuk J. a kol. Receptury studených pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-902492-9-5.
R: Runštuk J. a kol. Receptury teplých pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-904093-0-9.
A: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6.
A: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011.ISBN 978-80-254-6987-3.
Studijní opory -
Poslední úprava: Chrpová Diana Ing. Mgr. Ph.D. (12.11.2012)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu
Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X
Poslední úprava: Chrpová Diana Ing. Mgr. Ph.D. (21.08.2013)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu
Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X
Sylabus -
Poslední úprava: Chrpová Diana Ing. Mgr. Ph.D. (12.11.2012)
1. Terminologie; historie přípravy stravy; změny nutriční a senzorické hodnoty během skladování potravin
2. Základní technologické postupy přípravy pokrmů, změny nutriční a senzorické hodnoty; předběžná příprava, vaření, dušení