Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (18.11.2012)
Předmět je zaměřen na chemické složení potravin a jejich surovin, významné vlastnosti jednotlivých složek potravin a jejich funkci v jednotlivých komoditách. Součástí přednášek je také popis technologických aspektů a nejvýznamnějších změn, ke kterým u jednotlivých druhů, skupin a podskupin potravinářských výrobků a surovin během jejich technologického a kulinárního zpracování dochází.
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (15.07.2013)
The course is focused on the chemical composition of foods and food raw materials, important properties of food components and their function in important commodities. Technological aspects and the most important changes occurring during the technological and culinary processing of various groups and sub-groups of food products and raw materials are also involved.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
Studenti budou umět:
Identifikovat klíčové faktory, které ovlivňují vlastnosti potravinářských surovin a výrobků, na molekulární úrovni
Definovat parametry určující bezpečnost a kvalitu potravin
Popsat, jak chemické a biochemické reakce ovlivňují kvalitu a bezpečnost potravinářských surovin a výrobků
Aplikovat výše uvedená zjištění v technologických a kulinárních procesech, které vedou k zachování nebo změně složení a stability potravin
Poslední úprava: TAJ323 (16.08.2013)
Students will be able to:
identify the key factors that affect the properties of food materials and products at the molecular level.
define the parameters determining the safety and quality of food.
describe how chemical and biochemical reactions affect the quality and safety of food products and raw materials.
apply the above findings in technological and culinary processes that lead to the maintenance or modification of the food composition and stability.
Literatura -
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (18.11.2012)