Poslední úprava: Tomaniová Monika Ing. Ph.D. (16.02.2016)
V rámci předmětu se posluchači seznámí s různými scénáři falšování významných potravinových komodit, produktů a doplňků stravy; diskutována budou i potenciální zdravotní rizika pro konzumenty. Pozornost bude věnována též významu sledovatelnosti v řetězci zemědělská produkce - zpracování / výroba - transport / skladování - distribuce. Prezentovány budou jak klasické postupy průkazu falšování, tak i strategie autentikace založené na nejmodernějších laboratorních technikách. Součástí výuky budou studie dokumentující reálné příklady z praxe.
Poslední úprava: Tomaniová Monika Ing. Ph.D. (16.02.2016)
Within the subject, students will be informed about various scenarios that may occur in adulteration of important food commodities, products and nutraceuticals; potential health risks for consumers will be discussed as well. Attention will be also paid to the importance of traceability in chain agricultural production - processing / production - transport / storage - distribution. Classic procedures of proof of a fraud as well as strategies of authentication based on recent laboratory technologies will be presented. Case studies demonstrating real examples from practice will be shown as a part of lessons.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Tomaniová Monika Ing. Ph.D. (16.02.2016)
Studenti budou umět:
Kriticky analyzovat příčiny a důsledky falšování potravin a doplňků stravy, jak z ekonomického, tak zdravotního hlediska
Orientovat se v analytických postupech používaných pro prokazování falšování potravin a doplňků stravy
Orientovat se v přístupech používaných pro sledovatelnost potravin
Navrhnout postupy pro zjištění falšování potravin a doplňků stravy na scénáři případové studie
Poslední úprava: TAJ323 (28.08.2013)
Students will be able to:
Critically assess reasons and consequences of food and nutraceuticals fraud, from both economical and health perspective.
Be well informed on analytical procedures used for proof of food and nutraceuticals authentication.
Be well informed on approaches used for food traceability.
Propose procedures for detection of food and nutraceuticals adulteration on a scenario of a case study.
Literatura -
Poslední úprava: Tomaniová Monika Ing. Ph.D. (11.12.2012)
Z: Lees M., Food Authenticity and Tracebility, Woodhead Publishing Limited, 2003, ISBN 1855735261
Z: Rekha S. Singhal, Pushpa R. Kulkarni, Dinanth V. Rege, Handbook of Indices of Food Quality and Authenticity, Woodhead Publishing Limited, 1997, ISBN 1855732998
D: Hoorfar J., Case studies in food safety and authenticity: Lessons from real-life situations, Woodhead Publishing Limited, 2012, ISBN 0857094122
D: Hoorfar J., Jordan K., Butler F., Prugger R., Food chain integrity: A holistic approach to food traceability, safety, quality and autenticity, Woodhead Publishing Limited, 2011, ISBN 0857090682
D: Da-Wen Sun, Modern Techniques for Food Authentication, Academic Press, 2008, ISBN 0123740851
Poslední úprava: TAJ323 (28.08.2013)
R: Lees M., Food Authenticity and Tracebility, Woodhead Publishing Limited, 2003, ISBN 1 85573 526 1.
R: Rekha S. Singhal, Pushpa R. Kulkarni, Dinanth V. Rege, Handbook of Indices of Food Quality and Authenticity, Woodhead Publishing Limited, 1997, ISBN 1 85573 299 8.
A: Hoorfar J., Case studies in food safety and authenticity: Lessons from real-life situations, Woodhead Publishing Limited, 2012, ISBN 0 85709 412 2.
A: Hoorfar J., Jordan K., Butler F., Prugger R., Food chain integrity: A holistic approach to food traceability, safety, quality and autenticity, Woodhead Publishing Limited, 2011, ISBN 0 85709 068 2.
A: Da-Wen Sun, Modern Techniques for Food Authentication, Academic Press, 2008, ISBN 0123740851.
Studijní opory -
Poslední úprava: Tomaniová Monika Ing. Ph.D. (15.02.2016)
Kolektiv autorů, Metody a kriteria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin, Key Publishing, 2011, ISBN 978-80-7418-124-5
Food Chemistry, issue on Food Authenticity & Traceability, Volume 118, Issue 4, Pages 887-998 (15 February 2010), http://www.sciencedirect.com/science/journal/03088146/118/4