PředmětyPředměty(verze: 952)
Předmět, akademický rok 2023/2024
  
Marketing v potravinářství - N437019
Anglický název: Basic Food Marketing
Zajišťuje: Ústav ekonomiky a managementu (837)
Fakulta: Celoškolská pracoviště VŠCHT Praha
Platnost: od 2019
Semestr: zimní
Body: zimní s.:3
E-Kredity: zimní s.:3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Pro druh:  
Další informace: http://kem.vscht.cz/predmety
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Grosová Stanislava doc. Ing. CSc.
Kutnohorská Olga Ing. Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Předmět je zaměřen na pochopení cílů a úlohy marketingu v potravinářském podniku. Studenti se seznámí s východisky marketingu a osvojí si postupy a techniky používané při segmentaci trhu, positioningu a navrhování nástrojů marketingového mixu. Marketingový mix je představen jako soubor cílů a rozhodnutí v oblasti produktové, cenové, distribuční a komunikační politiky. Porozumění je prohloubeno souborem aplikací - příkladů a případových studií z oblasti moderních potravinářských produktů.
Poslední úprava: TAJ437 (03.09.2013)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Identifikovat přímou a nepřímou konkurenci potravinářského výrobku

Popsat nástroje marketingového mixu potravinářských výrobků

Identifikovat cílové segmenty na trzích s potravinami

Navrhnout koncepci a marketingový mix nového potravinářského výrobku

Poslední úprava: TAJ437 (03.09.2013)
Literatura -

Z:Grosová S.,Marketing. Principy, postupy, metody. VŠCHT Praha, Praha 2002,8070805056

D:Baines P.,Marketing, Oxford University Press, Oxford,2008,9780199290437

Poslední úprava: TAJ437 (03.09.2013)
Studijní opory -

http://www.fbm.vutbr.cz/files/trendy-8.pdf#page=107

Poslední úprava: TAJ437 (16.11.2012)
Sylabus -

1. Současné pojetí marketingu. Úloha marketingu v řízení podniku.

2. Marketingové prostředí - zákazníci, konkurence, zprostředkovatelé, makroprostředí.

3. Kupní jednání na trhu s potravinami.

4. Segmentace trhu, hodnocení a výběr segmentů.

5. Umísťování a odlišení nabídky produktu.

6. Produkt - kvalita, balení, poradenské a aplikační služby.

7. Značka, jméno výrobku.

8. Vývoj a zavádění nových výrobků na trh.

9. Cena, metody tvorby cen, cenové nástroje.

10. Distribuce.

11. Komunikace - PR, podpora prodeje.

12. Osobní prodej. Proces prodeje.

13. Práce s klíčovými zákazníky.

14. Výzkum trhu.

Poslední úprava: TAJ437 (14.11.2012)
Studijní prerekvizity -

Podniková ekonomika

Poslední úprava: TAJ437 (03.09.2013)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 0.2 6
Účast na přednáškách 1 28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 1 28
Příprava na zkoušku a její absolvování 0.8 22
3 / 3 84 / 84
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 30
Ústní zkouška 70

 
VŠCHT Praha