PředmětyPředměty(verze: 949)
Předmět, akademický rok 2023/2024
  
Úvod do podnikání - N437061
Anglický název: Introduction to Enterpreurship
Zajišťuje: Ústav ekonomiky a managementu (837)
Fakulta: Celoškolská pracoviště VŠCHT Praha
Platnost: od 2019
Semestr: zimní
Body: zimní s.:2
E-Kredity: zimní s.:2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Pro druh:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Baran Dušan prof. Ing. Ph.D.
Je záměnnost pro: B837008
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: Botek Marek Ing. Mgr. Ph.D. (16.02.2016)
Student získá základní přehled o zakládání, provozu resp. ukončení činnosti podniku, o základních ekonomických ukazatelích a jejich vypovídací schopnosti, o manažerských dovednostech a dispozitivních funkcích managementu a významu podnikatelské sféry pro hospodářství státu.
Literatura
Poslední úprava: Botek Marek Ing. Mgr. Ph.D. (16.02.2016)

Srpová, J., Řehoř V. Základy podnikání malé a střední firmy, Praha, GRADA, 2015

Veber, J., Srpová, J. Podnikání malé a střední firmy, Praha, GRADA, 2012

Baran, D. Controlling. Bratislava, ES STU, 2015

Synek, M. - Kislingerová, E. Podniková ekonomika. 5. vyd. Praha, C. H. Beck, 2010

Studijní opory
Poslední úprava: BARAND (14.02.2017)

www.podnikatel.cz/start-podnikani/

www.businessinfo.cz/...podnikani/zahajeni-podnikat..

www.jobs.cz/jak-zacit-podnikat‎

www.penize.cz › Zaměstnání

www.jakpodnikat.cz/podnikani-zivnosti.php

Sylabus
Poslední úprava: BARAND (14.02.2017)

1. Úvodní přednáška, přehled předmětu a podmínky studia

2. Podnik, podnikatel, podnikatelská činnost

3. Podnik jako fyzická, resp. právnická osoba

4. Ekonomické cíle podnikání

5. Marketingové plánování

6. Rizikový kapitál

7. Management malých a středních firem

8. Management podniku, dispozitivní funkce managementu

9. Plánování, podnikový plán

10. Organizování, organizační struktury řízení

11. Vedení lidí, stimulace, motivace

12. Komunikace a komunikační a obchodní dovednosti

13. Kontrola, kontrolování

14. Společensky odpovědné podnikání

Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 0.1 2
Obhajoba individuálního projektu 0 1
Účast na přednáškách 1 28
Práce na individuálním projektu 0.5 14
Příprava na zkoušku a její absolvování 0.4 11
2 / 2 56 / 56
 
VŠCHT Praha