SubjectsSubjects(version: 963)
Course, academic year 2013/2014
  
Food Microbiology - D320007
Title: Potravinářská mikrobiologie
Guaranteed by: Department of Biochemistry and Microbiology (320)
Faculty: Faculty of Food and Biochemical Technology
Actual: from 2005 to 2014
Semester: both
Points: 0
E-Credits: 0
Examination process:
Hours per week, examination: 0/0, other [HT]
Capacity: winter:unknown / unknown (unknown)
summer:unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course is intended for doctoral students only
you can enroll for the course in winter and in summer semester
Guarantor: Demnerová Kateřina prof. Ing. CSc.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Potravinářská mikrobiologie studuje mikroorganismy spojené s potravinami, ať jde o přirozenou mikroflóru, nebo mikroorganismy působící kažení potravin, nebo patogeny přenášené potravinami. U vybraných skupin mikroorganismů je sledován vliv vnějšího prostředí na jejich množení v přirozených a modelových podmínkách. Metody ke zjištění přítomnosti a počtu sledovaných organismů jsou presentovány v rozsahu od kultivačních postupů až po molekulárně biologické postupy. Nutným předpokladem je absolvování základní přednášky Mikrobiologie a Biochemie.
Last update: SEK320 (13.11.2015)
Syllabus - Czech

1. Vztah mezi potravinami a mikroorganismy, faktory prostředí ovlivňující růst mikroorganismů

2. Vnitřní faktory - limitace substrátem, tepelné procesy regulující množství mikroorganismů

3. Klasické metody mikrobiologického zkoumání potravin, přehled ISO postupů

4. Moderní metody mikrobiologického zkoumání potravin, imunologické a fyzikální

5. Molekulárně biologické metody identifikace - PCR

6. Biochemické testy - vyhodnocování fenotypu

7. Legislativní vymezení patogenů přenášených potravinami

8. Mikromycety - producenti toxických látek

9. Biogenní aminy, typy bakteriálních toxinů

10. Charakteristika příslušníků rodu Salmonella

11. Patogenní kmeny Escherichia coli

12. Charakteristika Listeria monocytogenes

13. Charakteristika Campylobacter spp.

14. Mikroflóra gastrointestinálního traktu člověka

Last update: SEK320 (13.11.2015)
 
VŠCHT Praha