SubjectsSubjects(version: 963)
Course, academic year 2013/2014
  
Food Commodity Expertise - D323010
Title: Potravinářské zbožíznalství
Guaranteed by: Department of Food Analysis and Nutrition (323)
Faculty: Faculty of Food and Biochemical Technology
Actual: from 2012 to 2013
Semester: both
Points: 0
E-Credits: 0
Examination process:
Hours per week, examination: 0/0, other [HT]
Capacity: winter:unknown / unknown (unknown)
summer:unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course is intended for doctoral students only
you can enroll for the course in winter and in summer semester
Guarantor: Dostálová Jana prof. Ing. CSc.
Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Zbožíznalecký popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských surovin a výrobků (obiloviny, luštěniny, semena, mlýnské výrobky z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky, těstoviny, cukr a další sladidla, čokoláda, cukrovinky, škrob a výrobky ze škrobu, tuky a oleje a výrobky z nich, ovoce a zelenina a výrobky z nich, okopaniny, houby, droždí, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso a masné výrobky, ryby, drůbež, zvěřina, nápoje, káva, čaj, koření, biopotraviny) včetně jejich kvalitativních znaků, významu v lidské výživě a popisu hlavních vad a způsobů falšování.
Last update: SEK323 (26.09.2011)
Literature - Czech

Povinná literatura:

Záznamy z přednášek. Prováděcí vyhlášky k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. (Pouze základní definice a třídění na druhy a skupiny)

Doporučená literatura:

Kavina J.: Zbožíznalství potravinářského zboží 1.-3. díl, IQ 147, Praha, 1966

Anderle a kol. Zbožíznalsví, SNTL, Praha 1996

Kadlec P. a kol.: Co byste měli vědět o potravinách, KEY Publishing, 2010

Kohout P. (ed.) a kol.: Potraviny – součást zdravého životního stylu, SOLEN, Olomouc, 2010

Pánek J., Pokorný J., Dostálová J.: Základy výživy, Svoboda Servis, Praha 2002

Last update: SEK323 (26.09.2011)
Syllabus - Czech

1. Obiloviny, luštěniny, mák a další semena

2. Mlýnské produkty z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky

3. Těstoviny, cukrovinky

4. Cukr, med, náhradní sladidla, čokoláda, škrob

5. Tuky a oleje a výrobky z nich

6. Ovoce a výrobky z ovoce, okopaniny

7. Zelenina a výrobky ze zeleniny, houby, droždí.

8. Mléko, mléčné produkty, vejce

9. Maso, masné výrobky

10. Zvěřina, drůbež, králíci, ryby a další mořské organismy

11. Nápoje (nealkoholické a alkoholické)

12. Káva, čaj, kakao

13. Koření a další pochutiny

14.Lahůdky, potraviny pro zvláštní výživu, biopotraviny

Last update: SEK323 (26.09.2011)
 
VŠCHT Praha