|
|
|
||
Zbožíznalecký popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských surovin a výrobků (obiloviny, luštěniny, semena, mlýnské výrobky z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky, těstoviny, cukr a další sladidla, čokoláda, cukrovinky, škrob a výrobky ze škrobu, tuky a oleje a výrobky z nich, ovoce a zelenina a výrobky z nich, okopaniny, houby, droždí, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso a masné výrobky, ryby, drůbež, zvěřina, nápoje, káva, čaj, koření, biopotraviny) včetně jejich kvalitativních znaků, významu v lidské výživě a popisu hlavních vad a způsobů falšování. Last update: SEK323 (26.09.2011)
|
|
||
Povinná literatura: Záznamy z přednášek. Prováděcí vyhlášky k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. (Pouze základní definice a třídění na druhy a skupiny)
Doporučená literatura: Kavina J.: Zbožíznalství potravinářského zboží 1.-3. díl, IQ 147, Praha, 1966 Anderle a kol. Zbožíznalsví, SNTL, Praha 1996 Kadlec P. a kol.: Co byste měli vědět o potravinách, KEY Publishing, 2010 Kohout P. (ed.) a kol.: Potraviny – součást zdravého životního stylu, SOLEN, Olomouc, 2010 Pánek J., Pokorný J., Dostálová J.: Základy výživy, Svoboda Servis, Praha 2002 Last update: SEK323 (26.09.2011)
|
|
||
1. Obiloviny, luštěniny, mák a další semena 2. Mlýnské produkty z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky 3. Těstoviny, cukrovinky 4. Cukr, med, náhradní sladidla, čokoláda, škrob 5. Tuky a oleje a výrobky z nich 6. Ovoce a výrobky z ovoce, okopaniny 7. Zelenina a výrobky ze zeleniny, houby, droždí. 8. Mléko, mléčné produkty, vejce 9. Maso, masné výrobky 10. Zvěřina, drůbež, králíci, ryby a další mořské organismy 11. Nápoje (nealkoholické a alkoholické) 12. Káva, čaj, kakao 13. Koření a další pochutiny 14.Lahůdky, potraviny pro zvláštní výživu, biopotraviny Last update: SEK323 (26.09.2011)
|