The course includes relevant disciplines required for quality management systems and safety in food production, summarizes the basic requirements of food law and national legislation,
the requirements of the GFSI (BRC, IFS), ISO 9001, ISO 22000, ISO 14000 series. In this course explained the basic elements and techniques of quality management and safety in the food business, such as
HACCP, product development, labeling, inspection and testing, internal audit, traffic requirements, operational requirements and personal hygiene.
A large space is devoted to the principles of hazard analysis and risk analysis.
Last update: Ševčík Rudolf (01.04.2014)
Předmět zahrnuje relevantní disciplíny potřebné pro systémy řízení kvality a bezpečnosti ve výrobě potravin,
shrnuje základní požadavky potravinového práva a národní legislativy, požadavky norem GFSI (BRC, IFS), ISO
9001, ISO 22000, ISO 14000. Na struktuře norem GFSI jsou formou problem based learning a case studies
vysvětlovány základní prvky a postupy systému řízení kvality a bezpečnosti v potravinářském podniku, jako jsou
HACCP, vývoj výrobku, označování, kontrola a zkoušení, vnitřní audit, požadavky na provoz, požadavky provozní a
osobní hygieny. Velký prostor je věnován principům analýzy nebezpečí a analýzy rizik v souvislosti s jednotlivými
technologickými postupy napříč všemi potravinářskými komoditami. Předmět kromě vlastní výroby zahrnuje i
okrajové části, jako jsou požadavky na prvovýrobu a postupy řízení kvality a bezpečnosti v distribuci potravin a ve
stravovacích službách.
Last update: Ševčík Rudolf (25.03.2014)
Aim of the course -
Students will have knowledge of quality management systems and health, which are used in the food industry.
Students will be able to:
Orient in National and European legislation concerning the production and distribution of food.
Versed in quality management and food safety used by food business operators.
Establish and maintain quality systems in food processing plants.
Conduct a hazard analysis and risk analysis in the production and distribution of food.
Establish critical control points in the food business operators.
To solve the crisis resulting from the production and distribution of food.
Implement the requirements of norms and standards (HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, ISO 9000) for food business operators.
Last update: Ševčík Rudolf (01.04.2014)
Studenti budou mít pokročilé znalosti ze systémů řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti, které se používají v potravinářském průmyslu.
Studenti budou umět:
Orientovat se v platné národní a evropské legislativě týkající se výroby a distribuci potravin.
Orientovat v systémech řízení jakosti a bezpečnosti potravin používaných u provozovatelů potravinářských podniků.
Zavést a udržovat systémy jakosti v potravinářských provozech.
Provést analýzu nebezpečí a analýzu rizik při výrobě a distribuci potravin.
Zavést systém kritických kontrolních bodů u provozovatelů potravinářských podniků.
Samostatně řešit krizové situace vznikající při výrobě a distribuci potravin.
Zavádět požadavky norem a standardů (HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, norem řady ISO 9000) u provozovatelů potravinářských podniků.
Last update: Ševčík Rudolf (25.03.2014)
Course completion requirements -
Student project, exam test and exam.
Last update: Ševčík Rudolf (01.04.2014)
Samostatný odborný projekt, zkouškový test, ústní zkouška.
Last update: Ševčík Rudolf (25.03.2014)
Literature -
1. Pieternel A. Luning, Willem J. Marcelis, Food Quality Management;: Technological and Managerial Principles and Practice, Enfield Pub & Distribution Company,2009, ISBN: 9086861164.
2. Codex Alimentarius: GENERAL PRINCIPLES OF FOOD HYGIENE CAC/RCP 1-1969.
3. IFS standard (http://www.ifs-certification.com/index.php/en/ifs-certified-companies-en/ifs-standards/ifs-food)
Last update: Ševčík Rudolf (01.04.2014)
R:Pieternel A. Luning, Willem J. Marcelis, Food Quality Management;: Technological and Managerial Principles and Practice, Enfield Pub & Distribution Company,2009, ISBN: 9086861164.