SubjectsSubjects(version: 963)
Course, academic year 2013/2014
  
Advanced Microbiology - N320047
Title: Speciální mikrobiologie
Guaranteed by: Department of Biochemistry and Microbiology (320)
Faculty: Faculty of Food and Biochemical Technology
Actual: from 2013 to 2015
Semester: winter
Points: winter s.:3
E-Credits: winter s.:3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:2/0, Ex [HT]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: Stiborová Hana doc. Ing. Ph.D.
Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Předmět je sestaven z přednášek o významu mikroorganismů v přírodě a průmyslu, rozdělení mikroorganismů podle fysiologických vlastností, o metodách a přístupech užívaných k identifikaci mikroorganismů (morfologické, cytologické, fyziologické, genotypizační a metabolické metody). Jsou probírány jednotlivé skupiny bakterií, kvasinek a mikromycet. Je věnována pozornost metabolismu mikroorganismů.
Last update: Lovecká Petra (14.11.2012)
Aim of the course - Czech

Studenti budou umět:

taxomomie bakterií, kvasinek, mikromycet

mikrobiální metabolismus

identifikační mikrobiální metody (mikroskopické, imunochemické, molekulárně biologické)

Last update: Lovecká Petra (14.11.2012)
Literature - Czech

Z: Atlas. R. M., Principle of Microbiology, WCB McGraw-Hill, 1996, 0-8151-0889-3

D: Votava M., Lékařská mikrobiologie, Vyšetřovací metody, Neptun, 2005, 80-86850-005

Last update: Lovecká Petra (15.11.2012)
Syllabus - Czech

1. Hodnocení rizika jednotlivých skupin mikroorganismů

2. Rozdělení metod a přístupů užívaných k identifikaci mikroorganismů.

3. Morfologické, cytologické a fyziologické metody.

4. Metabolické metody.

5. Genotypizační metody založené na analýze DNA a RNA,16S RNA.

6. Interpretace dat a kriteria pro taxonomické zařazení.

7. Gramnegativní bakterie

8. Grampozitivní bakterie

9. Archaebakterie

10. Nesporulující kvasinky.

11. Sporulující kvasinky.

12. Mikromycety - zygomycetní.

13. Mikromycety - deuteromycetní

14. Mikromycety - askomycetní.

Last update: Lovecká Petra (14.11.2012)
Learning resources - Czech

www.sciencedirect.com

Last update: Lovecká Petra (15.11.2012)
Registration requirements - Czech

Mikrobiologie, Biochemie I

Last update: Lovecká Petra (14.11.2012)
Teaching methods
Activity Credits Hours
Účast na přednáškách 1 28
Práce na individuálním projektu 1 28
Příprava na zkoušku a její absolvování 1 28
3 / 3 84 / 84
Coursework assessment
Form Significance
Regular attendance 20
Examination test 30
Oral examination 50

 
VŠCHT Praha