The aim of the course is to provide knowledge in basic areas - the definition of enterprise, tax system, assets and liabilities, sources of financing, the management of production, inputs into the production process and clarify their standardization.
Last update: Klečka Jiří (09.09.2019)
Cílem předmětu je poskytnout vědomosti v základních oblastech - vymezení podniku, vliv státu na podnikání, daňový systém, aktiva a pasiva podniku, zdroje financování; v oblasti řízení výroby charakterizovat jednotlivé vstupy do výrobního procesu a objasnit jejich standardizaci.
Last update: Klečka Jiří (09.09.2019)
Aim of the course -
Students will be able to:
Analyze the cost of business.
Calculate the cost per unit of output.
To understand the basic financial statements and tax system.
To analyze the production process and calculate the selected standards for its management.
Last update: Klečka Jiří (09.09.2019)
Studenti budou umět:
Analyzovat náklady podniku při znalosti velikosti objemu produkce a předpokladu obecného i konkrétního vývoje nákladů.
Kalkulovat náklady na jednotku výkonu.
Orientovat se v základních účetních výkazech a daňové soustavě.
Analyzovat výrobní proces a spočítat vybrané standardy pro jeho řízení.
Last update: Klečka Jiří (09.09.2019)
Course completion requirements -
The course is finished by written and oral exam, which is conditional on obtaining a credit.
Last update: Kubová Petra (01.05.2019)
Předmět je ukončen písemnou a ústní zkouškou, která je podmíněna získáním zápočtu.
Za splnění podmínek pro udělení zápočtu se považuje získání minimálně 55 bodů z maximálního počtu 100 bodů. Body lze získat ze dvou dílčích testů A a B, každý z nich je za 50 bodů. Test A se píše v 7. a/nebo 8. týdnu semestru, jeho obsahem je látka z 1.-6. týdne výuky. Termíny pro test B jsou vypsány ve 13. a/nebo 14. týdnu semestru a zároveň i v 1. týdnu zkouškového období, test obsahuje látku ze 7.-12. týdne výuky.
Pokud se studentům nepodaří získat potřebný počet bodů, mohou psát souhrnný test. Tento test obsahuje látku celého semestru, je možné získat max. 100 bodů, limit pro získání zápočtu je 55 bodů. V případě neúspěchu u souhrnného testu lze psát jeden opravný test.
Zápočet získaný v zimním (letním) semestru je uznán pouze v navazujícím letním (zimním) semestru.
Last update: Klečka Jiří (30.05.2019)
Literature -
A: Mansfield, E., Allen, W. B., Roberty, N. A., Weigelt, K., Managerial Economics, Tudory, Applications and Case, W. W. Norton Company, New York, 2002, ISBN 0393976777
A: Samuelson, W. F., Marks, S. G., Managerial Economics, Wiley, Boston, 2003, ISBN 0470000449
Last update: Kubová Petra (01.05.2019)
Z: Soukupová, V., Strachotová, D., Podniková ekonomika, VŠCHT Praha, Praha, 2009, ISBN 978-80-7080-711-8
Z: Strachotová, D. a kol., Sbírka příkladů z podnikové ekonomiky, VŠCHT Praha, Praha, 2009, ISBN 978-80-7080-735-4
D: Synek, M. a kol., Manažerská ekonomika, Grada, Praha, 2011, ISBN 978-80-247-3494-1
D: Holman, R., Ekonomie, C. H. Beck, Praha, 2016, ISBN 978-80-7400-278-6
D: Tomek, G., Vávrová, V., Řízení výroby, Grada, Praha, 2000, ISBN 8071699551
D: Mansfield, E., Allen, W. B., Roberty, N. A., Weigelt, K., Managerial Economics, Tudory, Applications and Case, W. W. Norton Company, New York, 2002, ISBN 0393976777
D: Samuelson, W. F., Marks, S. G., Managerial Economics, Wiley, Boston, 2003, ISBN 0470000449
Last update: Kubová Petra (01.05.2019)
Syllabus -
1. Enterpirse as a Economic and Legal Entity, Statury Regulation, Tax System
2. The Objectives of Enterprises and the Method and Criteria for their Fulfillment
3. Assets and Capital Structure
4. Long-Term and Short-Term Assets, Their Valuation, Ddepraciation, Turnover of Assets, Structure of Equity and Liabilities, Sources of Founding
5. Cost and Revenues in the Accounting, Cash Flow
6. Costs and Their Classification, Break Even Point
7. Company as a Subject of Market, Sales, Profit, Price
8. Finacial Analyses, the Efficiency of Investment, the Innovations Production equipment and capacity; Depreciation
9. Costing, the Using of Calculation, the Simple Division Calculation
10. Non-absorbent Calculation Procedures, Specific Calculation Procedures in the Chemical and Food Industries
11. Manufacturing Process and Its Structure, Indexes of Theit Using Type of Production
12. Basic Elements of the Manufacturing Process, Standards and Their Meaning, Material and Energy in the Manufacturing Process
13. Production Facilities, Utilization of Production Equipment, Systems of Maintenance, Power Profiles
14. Exploitation of Workers and other Factors of Production, Labor Standards, Labor Productivity, Total Productivity
Last update: Klečka Jiří (04.09.2020)
1. Podnik jako ekonomický a právní subjekt, vliv státu, daňový systém
2. Cíle podniku a způsoby a kritéria jejich plnění
3. Majetková a kapitálová struktura podniku
4. Aktiva podniku, struktura, stálá a oběžná, oceňování majetku, úpravy hodnot (odpisy), doba obratu, struktura pasiv, zdroje financování
5. Náklady a výnosy z pohledu účetnictví, výkaz cash flow
6. Náklady a jejich členění, bod zvratu
7. Podnik jako subjekt na trhu, tržby, zisk, cena
8. Finanční analýza, efektivnost investic, inovace
9. Kalkulace nákladů a výkonů, využití kalkulací, kalkulace prostým dělením
10. Neabsorpční kalkulační postupy, specifické kalkulační postupy v podnicích chemického a potravinářského průmyslu
11. Výrobní proces a jeho struktura, typy výrob, časové, prostorové a věcné návaznosti výrobních procesů
12. Základní prvky výrobního procesu, ukazatele jejich využití, normy a jejich postavení, materiál a energie ve výrobě
13. Výrobní zařízení, využití výrobního zařízení, systémy údržby, výkonové profily
14. Využití pracovníků a dalších výrobních faktorů, pracovní normy, produktivita práce, celková produktivita