The course focuses on characteristics and legislative definition of food with functional properties. The greatest attention is paid to probiotic foods. Students will get acquainted with properties of probiotic microorganisms, criteria for their selection, functional properties and their use in food technology. Special attention is paid to lactic acid bacteria and their metabolisms. Furthermore, the properties, stucture, sources and use of prebiotics in food industry together with their influence on growth of probiotic microorganisms will be followed. The course deals also with the composition of food commodities (milk, oils, cereals, fruits, vegetables) in relation to their importance in nutrition and the potential influence on the health of consumers.
Last update: Horáčková Šárka (26.01.2018)
Předmět je zaměřen na charakteristiku a legislativní vymezení potravin s funkčními vlastnostmi. Největší pozornost je věnována potravinám s probiotiky. Studenti se seznámí s podrobnou charakteristikou probiotických mikroorganismů, s kritérii jejich výběru, funkčními vlastnostmi a s jejich použitím v potravinářských technologiích. Rozšíří si znalosti o bakteriích mléčného kvašení. Dále bude studován vliv prebiotik na růst probiotických organismů, struktura a vlastnosti prebiotik, zdroje a použití v potravinách. Předmět se zabývá rovněž složením jednotlivých komodit (mléko, tuky a oleje, cereálie, ovoce a zelenina) v souvislosti s jejich významem ve výživě a potencionálním vliv na zdraví konzumentů.
Last update: Horáčková Šárka (26.01.2018)
Aim of the course -
Students will/will be able to:
have general knowledge of legislative documents on health and nutrition claims, organic food and food labeling
evaluate the functional, safety and technological properties of probiotic microorganisms
have deep knowledge of lactic acid bacteria and their important metabolites
design the use of probiotics in food technology and to propose a suitable method for their determination
discuss the nutrition problems, to communicate with nutrition experts and to evaluate milk, fats and oils, cereals, fruit and vegetable as functional food
evaluate the importance of the different componests of food in nutrition
Last update: Horáčková Šárka (26.01.2018)
Studenti budou umět:
orientovat se v základních legislativních dokumentech o zdravotních a nutričních tvrzeních, biopotravinách a označování potravin
posuzovat funkční vlastnosti probiotických mikroorganismů, jejich bezpečnost
prohloubí si znalosti o bakteriích mléčného kvašení a jejich důležitých metabolitech
navrhnout použití probiotik v potravinářských technologiích včetně vhodného způsobu jejich stanovení
komunikovat s odborníky na výživu, zhodnotit mléko, tuky a oleje, cereálie, ovoce a zeleninu jako funkční potraviny
posoudit význam jednotlivých složek potravin ve výživě
Last update: Horáčková Šárka (26.01.2018)
Literature -
R: Lee Y. K., Salminen S.: Handbook of probiotics and prebiotics. Willey-Blackwell Publishing 2009. ISBN 978-0-4701-35440
A: Mozzi F., Raya R. R., Vignolo G. M.: Biotechnology of Lactic Acid Bacteria: Novel Applications. Willey-Blackwell Publishing 2010. ISBN 978-0-8138-1583
A: Farnworth E.R.: Handbook of Fermented Functional Foods. CRC Press 2008. ISBN 978-1-4200-5326-5
Last update: Berčíková Markéta (16.07.2024)
Z: Lee Y. K., Salminen S.: Handbook of probiotics and prebiotics. Willey-Blackwell Publishing 2009. ISBN 978-0-4701-35440
D: Mozzi F., Raya R. R., Vignolo G. M.: Biotechnology of Lactic Acid Bacteria: Novel Applications. Willey-Blackwell Publishing 2010. ISBN 978-0-8138-1583
D: Farnworth E.R.: Handbook of Fermented Functional Foods. CRC Press 2008. ISBN 978-1-4200-5326-5
Last update: Horáčková Šárka (01.07.2024)
Syllabus -
1. Definition and history of functional food, legislative regulation, health and nutrition claims
2. Microorganisms of human body and their health significance
3. Definition and selection criteria of probiotic microorganisms
4. Lactic acid bacteria as probiotics, their metabolisms; commercial probiotic strains
5. Charasteristics of other probiotic microorganisms (bifidobacteria, spore-forming microorganisms)and their use
6. Healthly and technologically significant metabolites of probiotic microorganisms
7. Health benefits of probiotics, immune system stimulation, lactose intolerance, antimicrobioal effects, bioactive peptides
8. Application of probiotics into food, factors influencing their stability, determination of LAB and probiotic microorganisms
9. Prebiotics, their structure, characteristics, occurence, production; synbiotics
10. Novel foods, genetically modified microorganisms with an emphasis on modified LAB
11. Milk and dairy products as functional foods,the importance of milk proteins and milk fat in nutrition, breast milk oligosaccharides
12. Vegetable oils as functional food, accompanying substances of fats and oils
13. Fruit, vegetable, fish, eggs as functional foods
14. Cereals, pseudocereals and legume as functional foods
Last update: Kubová Petra (24.02.2018)
1. Definice a historie funkčních potravin, související legislativa, zdravotní, výživová tvrzení
2. Charakteristika mikroflóry lidského těla a její význam
3. Definice a kritéria pro probiotické mikroorganismy
4. Probiotika ze skupiny bakterií mléčného kvašení, metabolismus, použití, komerční probiotické kmeny
5. Charakteristika dalších probiotických mikroorganismů (bifidobakterie, sporulující probiotika apod.) a jejich použití
6. Zdravotně a technologicky významné metabolity probiotických mikroorganismů