The study of this object is focused on understanding of management quality control systems and safety of products in food and pharmaceutical industries. Further, it makes students familiar with performance of risk assesment, keeping of safety work standards in laboratories of different types and control methods used for determination of microorganisms.
Last update: Patáková Petra (17.09.2023)
Předmět je zaměřen na pochopení manažerských systémů řízení jakosti a bezpečnosti produktů potravinářského a farmaceutického průmyslu. Dále seznamuje studenty s prováděním analýzy rizik, dodržováním pravidel bezpečnosti práce v laboratořích různého typu a kontrolními metodami, využívanými pro průkaz a stanovení mikroorganismů.
Last update: Patáková Petra (17.09.2023)
Course completion requirements -
Presentation of a individual task (25%), oral exam (75%).
Bari, Latiful, Ukuku, Dike. Foodborne pathogens and food safety. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/000969396 s. ISBN 978-1-4987-2408-1.
Rausand, Marvin, Haugen, Stein. Risk assessment, theory, methods, and applications. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001874436 s. ISBN 978-1-119-37723-8.
Wallace, Carol, Sperber, William H., Mortimore, Sara. Food safety for the 21st century, managing HACCP and food safety throughout the global supply chain. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001871111 s. ISBN 978-1-119-05359-0.
Recommended:
Hoorfar, J.. Case studies in food safety and authenticity, lessons from real-life situations. Oxford ;, Philadelphia: Woodhead Pub., 2012, https://vufind.techlib.cz/Record/000946185 s. ISBN .
Juneja, Vijay K., Cherry, John P., Tunick, Michael.. Advances in microbial food safety. Washington, DC: American Chemical Society, Distributed by Oxford University Press, 2006, https://vufind.techlib.cz/Record/000943777 s. ISBN .
Last update: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Povinná:
Wallace, Carol, Sperber, William H., Mortimore, Sara. Food safety for the 21st century, managing HACCP and food safety throughout the global supply chain. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001871111 s. ISBN 978-1-119-05359-0.
Rai, V. Ravishankar, Bai, Jamuna A.. Microbial food safety and preservation techniques. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/000969399 s. ISBN 978-1-4665-9306-0.
Rausand, Marvin, Haugen, Stein. Risk assessment, theory, methods, and applications. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001874436 s. ISBN 978-1-119-37723-8.
Doporučená:
Juneja, Vijay K., Cherry, John P., Tunick, Michael.. Advances in microbial food safety. Washington, DC: American Chemical Society, Distributed by Oxford University Press, 2006, https://vufind.techlib.cz/Record/000943777 s. ISBN .
Papadopoulou, Elena V. M.. Health, safety and hygiene in indoor environments. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001872153 s. ISBN .
Last update: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Syllabus -
Safety of work in microbiological laboratory, laboratory equipment, personal hygiene
Classification of biological agens, occurance of pathogens and mycotoxins in food industry
Sampling for microbiological determination, qualitative and quantitative determination of microorganisms
Total microbial count, rapid determination of microorganisms
Process hygiene, type of disinfectants, CIP systems
Risk analysis, predictive microbiology
Hazard analysis and critical control point system (HACCP)
Good manufacturing practice (GMP)
Other systems of good practice (GLP, GHP..)
ISO certification in biotechnologies
Construction of ideal enterprise regarding GMP and HACCP
Genetically modified microorganisms
EU regulations (White paper on food safety, RASFF..)
Practical examples of knowledge application
Last update: Patáková Petra (17.05.2018)
1.Bezpečnost práce v různých typech mikrobiologických laboratoří; požadavky na vybavení laboratoře.
2. Správná laboratorní praxe, proces akreditace mikrobiologických laboratoří
3. Výskyt patogenních organismů a mykotoxinů v potravinách a vodě.
4. Možnosti průkazu a stanovení patogenních a indikátorových organismů.
5. Dezinfekční prostředky v biotechnologiích; stanovení povrchové hygieny, stanovení mikroorganismů ve vzduchu.
6. Omezování kontaminace - sterilizace, mrazení, ozařování a další techniky.
7. Chemická anabióza - využití konzervačních látek.
8. Prediktivní mikrobiologie
9. Konstrukce ideálního závodu, procesní hygiena.
10. Zavádění a dodržování pravidel systému HACCP.
11. Správná výrobní a hygienická praxe v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.
12. Dodržování iso-norem řady 9000; 22 000 a dalších.
13. Pravidla práce s geneticky modifikovanými organismy.
14. Legislativa EU a dalších států v potravinářství a farmaceutickém průmyslu
Students will be able to orient themselves in the requirements of compliance with legislative requirements in the laboratory, in the food and pharmaceutical industry. They will know the requirements for working with GMOs, differences between laboratories of various types (research, QC, QA, accredited, state testing laboratory).
Last update: Patáková Petra (17.09.2023)
Studenti budou umět se orientovat v požadavcích na dodržování legislativních požadavků při práci v laboratoři, dále v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Budou znát požadavky na práci s GMO, rozdíly mezi laboratořemi různého typu (výzkumná, QC, QA, akreditovaná, státní zkušební laboratoř).