The aim of the course is to acquaint students with traditional production of food, beverages and other products which require microbial agents to obtain final product. These industries include malting and brewing, wine-making, distilling industry, production of baker's yeast and biomass for feed purposes, production of organic acids (vinegar, citric acid and lactic acid) and others. Lectures are mainly focused on an overview of mentioned technologies, characterization and processing of raw materials, physiology of microbial agent, microbial process, product separation and waste management.
Last update: Patáková Petra (17.09.2023)
Cílem předmětu je seznámit studenta s tradičními potravinářskými a dalšími obory, ve kterých je k získání finálního výrobku nutné využití mikrobiálního činitele. Mezi tyto obory patří pivovarství a sladařství, lihovarství, výroba droždí a krmné biomasy, produkce organických kyselin (octa, kyseliny citronové a mléčné) a další. Hlavními součástmi přehledu jednotlivých technologií je charakterizace a zpracování substrátu, fyziologie mikrobiálního činitele, vlastní mikrobiální proces, separace produktu a nákládání s odpady.
Last update: Patáková Petra (17.09.2023)
Literature -
Obligatory:
Kunze, Wolfgang. Technology brewing and malting. Berlin: VLB, 2004, https://vufind.techlib.cz/Record/000934063 s. ISBN 3-921690-49-8.
Cantarelli, C., Lanzarini, G.. Biotechnology applications in beverage production. London: Elsevier Applied Science, 1989, https://vufind.techlib.cz/Record/000010113 s. ISBN 1-85166-328-2.
Okafor, Nduka. Modern industrial microbiology and biotechnology. Enfield: Science Publishers, 2007, https://vufind.techlib.cz/Record/000937795 s. ISBN 978-1-57808-513-2.
Holló, J., Törley, D.. Biotechnology and food industry. Budapest: Akadémiai Kiadó, 1988, https://vufind.techlib.cz/Record/000067582 s. ISBN 963-05-5228-0.
Last update: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Povinná:
Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, https://vufind.techlib.cz/Record/000946232 s. ISBN 978-80-7418-145-0.
Kadlec, Karel, Kmínek, Miloš, Kadlec, Pavel. Měření a řízení v potravinářských a biotechnologických výrobách, technologie potravin. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/000967188 s. ISBN 978-80-7418-232-7.
Basařová, Gabriela. Sladařství, teorie a praxe výroby sladu. Praha: Havlíček Brain Team, 2015, https://vufind.techlib.cz/Record/000958113 s. ISBN 978-80-87109-47-2.
Basařová, Gabriela. Pivovarství, teorie a praxe výroby piva. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010, https://vufind.techlib.cz/Record/000661356 s. ISBN 978-80-7080-734-7.
Doporučená:
Rychtera, Mojmír, Uher, Jiří, Páca, Jan. Lihovarství, drožďařství a vinařství.. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1987, https://vufind.techlib.cz/Record/000046130 s. ISBN .
Last update: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Syllabus -
1. Raw materials and media of fermentation production.Legislation of food production in EU and Czech republic, HACCP system.
2. Raw materials of brewer's technology - barley, hop, water.
3. Malting process - principle, block diagram, technological processes.
4. Brewing process - manufacturing of wort.
5. Fermentation process. Filtration,
6. Pasteurization, stabilization and bottling of beer; production of non-alcoholic beer.
7. Cultivation of grapevine and production of must.
8. Fermentation of must, techniques of wine treatment, wine aging.
9. Biotechnology of baker’s yeast. Production of biomass for feed purposes.
10. Production of ethanol using microorganisms. Fermentation, distillation.
11. Production of selected brandies and spirits.
12. Microbial production of organic acids - vinegar, citric acid and lactic acid.
13. Cultivation of edible mushrooms; Fermented soya products.