The content of the course is an overview of physiological processes in the body that have a causal or consequential connection with human nutrition. The first part summarizes the knowledge about digestion and resorption of individual nutrients, the function of the digestive tract, the excretion of waste products and energy and nutrient balance. The general part focuses on eating disorders, alternative diets and nutritional epidemiology.
Last update: Stránská Milena (11.04.2025)
Náplní předmětu je přehled fyziologických dějů v organismu, které mají příčinnou nebo důsledkovou souvislost s výživou člověka. První část shrnuje poznatky o trávení a resorpci jednotlivých živin, funkci trávicího traktu, vylučování odpadních produktů a energetické a látkové bilanci. Obecná část se soustředí poruchy příjmu potravy, alternativní výživové směry a nutriční epidemiologii.
Last update: Stránská Milena (11.04.2025)
Course completion requirements -
Course completion form: oral exam
Course completion conditions: Successful completion of the oral exam
Last update: Stránská Milena (11.04.2025)
Forma zakončení předmětu: ústní zkouška
Podmínky zakončení předmětu: Úspěšné absolvování ústní zkoušky
Last update: Stránská Milena (11.04.2025)
Literature -
Recommended:
Hloch, Ondřej. Užitečné tabulky pro praxi nejen v interních oborech. : , , 384 stran ; s. ISBN 978-80-271-0311-9.
Rokyta, Richard. Fyziologie a patologická fyziologie, pro klinickou praxi. : , , xxxi, 680 stran s. ISBN 978-80-247-4867-2.
. Gastroenterologie a hepatologie =, Gastroenterology and hepatology : časopis České gastroenterologické společnosti, České hepatologické společnosti, Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti a Slovenskej hepatologickej spoločnosti. Praha: Ambit Media, 2011, ^^^sv. ; s. ISBN .
Silbernagl, Stefan, Despopoulos, Agamemnon, Jandová, Kateřina, Langmeier, Miloš, Kittnar, Otomar, Kuriščák, Eduard, Mlčková, Pavla, Nedbalová, Martina, Riljak, Vladimír, Wittner, Michal. Atlas fyziologie člověka, překlad 8. německého vydání. : , , xv, 434 stran s. ISBN 978-80-247-4271-7.
Vokurka, Martin, Hugo, Jan. Velký lékařský slovník. Praha: Maxdorf, 2005, 1001 s. s. ISBN 80-7345-058-5.
Last update: Stránská Milena (11.04.2025)
Doporučená:
Hloch, Ondřej. Užitečné tabulky pro praxi nejen v interních oborech. : , , 384 stran ; s. ISBN 978-80-271-0311-9.
. Gastroenterologie a hepatologie =, Gastroenterology and hepatology : časopis České gastroenterologické společnosti, České hepatologické společnosti, Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti a Slovenskej hepatologickej spoločnosti. Praha: Ambit Media, 2011, ^^^sv. ; s. ISBN .
Rokyta, Richard. Fyziologie a patologická fyziologie, pro klinickou praxi. : , , xxxi, 680 stran s. ISBN 978-80-247-4867-2.
Silbernagl, Stefan, Despopoulos, Agamemnon, Jandová, Kateřina, Langmeier, Miloš, Kittnar, Otomar, Kuriščák, Eduard, Mlčková, Pavla, Nedbalová, Martina, Riljak, Vladimír, Wittner, Michal. Atlas fyziologie člověka, překlad 8. německého vydání. : , , xv, 434 stran s. ISBN 978-80-247-4271-7.
Vokurka, Martin, Hugo, Jan. Velký lékařský slovník. Praha: Maxdorf, 2005, 1001 s. s. ISBN 80-7345-058-5.
Last update: Stránská Milena (11.04.2025)
Requirements to the exam - Czech
V rozsahu sylabu
Last update: Stránská Milena (11.04.2025)
Syllabus -
1. Excursion into history - a view of healthy nutrition through the eyes of the centuries
2. Macro- and micronutrients I (proteins, lipids, carbohydrates, water, minerals, trace elements)
3. Macro- and micronutrients II (basics of intermediate metabolism)
4. Material and energy balance; biological and energy value of food; methods of determining energy needs (calculations, direct and indirect calorimetry)
5. Anatomy and function of the digestive tract I (anatomy and function of the GIT)
6. Anatomy and function of the digestive tract II (Glands associated with the digestive system, liver, pancreas; Detoxification mechanisms; Excretion of substances from the body, kidneys)
7. Intestinal microbiome and its contribution (not only) to digestion
8. Regulation of food intake
9. Nutritional disorders
10. Food allergies and intolerances
11. Nutritional epidemiology
12. Alternative ways of nutrition
13. New sources of food
14. Sustainable diet
Last update: Stránská Milena (11.04.2025)
1. Exkurze do historie – pohled na zdravou výživu očima staletí
2. Makro- a mikronutrienty I (proteiny, lipidy, sacharidy, voda. minerální látky, stopové prvky)
3. Makro- a mikronutrienty II (základy intermediálního metabolismu)
4. Látková a energetická bilance; biologická a energetická hodnota stravy; metody stanovení energetické potřeby (výpočty, přímá a nepřímá kalorimetrie)
5. Anatomie a funkce trávicího traktu I (anatomie a funkce GIT)
6. Anatomie a funkce trávicího traktu II (Žlázy spjaté s trávící soustavou, játra, pankreas; Detoxikační mechanismy; Vylučování látek z těla, ledviny)
7. Střevní mikrobiom a jeho příspěvek (nejen) k trávení