The subject covers general principles of sensory analysis. The students will learn sensory methods used in food evaluatin (threshold, discrimination, descriptive and quality tests, scaling, time-intensity, biases, sensory interactions in product evaluation), how to collect, analyze and evaluate sensory data, fundamental principles of sensation, perception, consumer methods, psychophysics, functions of the human senses, as well as data analytical methods in sensory science. During the practice lessons students are given the opportunity to refine their sensory skills and expand their knowledge about their senses and evaluate different kind of food.
Last update: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Předmět má za cíl seznámit studenty se zásadami senzorického hodnocení potravin. Jsou probírány jednotlivé metody používané při hodnocení kvality potravin,při vývoji nových výrobků a testech skladovatelnost apod. Důraz je kladen na výběr kritérií pro hodnocení jednotlivých skupin potravin, na zásady pro výběr a školení posuzovatelů a na statistické zpracování dat. Při cvičeních se získané teoretické znalosti procvičují prakticky - hodnocení konkrétních potravin pomocí různých zkoušek, zjišťování rozdílů v kvalitě potravin, ověření funkce smyslů studentů.
Aim of the course -
Last update: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Students will be able to:
know sensory analysis procedures and practices, training of panel´s members.
know how the senses and nervous system work and what is their role.
know sensory methods and techniques for evaluation - how to collect, analyse and evaluate sensory data.
know specific characteristics of a taste, smell and texture compounds used as the ingredients.
know how to characterise and evaluate range of food products.
ČSN ISO normy týkající se senzorické analýzy obecně tj.(vybavení laboratoře, slovník, výběr posuzovatelů, apod.) a normy týkající se metod.(párová zkouška, trojúhelníková zkouška, duo trio apod.)http://www.iso.org/iso/catalogue_ics_browse?ICS1=67&ICS2=240&
http://www.foodafactoflife.org.uk/
Teaching methods -
Last update: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Power point presentation
Reading and discussing of scientific articles
Group work, practical sensory testing of food
Last update: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Přednášky v Power Pointu
Při cvičeních posuzování reálných potravin nebo modelových vzorků.
Requirements to the exam -
Last update: Vlčková Martina Ing. (02.02.2018)
Within the extent of the syllabus.
Last update: Vlčková Martina Ing. (02.02.2018)
V rozsahu sylabu.
Syllabus -
Last update: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
1. definition of sensory analysis. Introduction of the principles of sensory analysis and its uses.
2. Sensory laboratory and the role of the sensory analyst.
3. Psychometrics and psychophysics (the psychological basis of sensory analysis).
4. Senses and sense of taste (anatomy and function of sensual receptors).
5. Basic tastes.
6. Sense of smell and flavour.
7. Other senses - sight sense, food colour.
8. Food texture.
9. Methods of the sensory analysis: discrimination methods.
10. Methods of the sensory analysis: descriptive analysis.
7. Anatomie a funkce čichového smyslu. Vonné látky.
8. Anatomie a funkce zrakového smyslu, vliv barvy potravin, barviva.
9. Anatomie a funkce smyslových orgánů - hmat a další smysly.
10. Textura potravin, látky upravující texturu, vnímání textury posuzovateli.
11. Výběr charakteristik jednotlivých potravinářských skupin.
12. Statistické metody při zpracování dat a interpretace výsledků senzorické analýzy.
13. Konzumentské testy.
14. Celkové shrnutí učiva.
Registration requirements -
Last update: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
No requirements
Last update: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Nejsou vyžadovány
Course completion requirements -
Last update: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
To obtain the credit, it is necessary successfully pass a comprehensive test.
Last update: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
K udělení zápočtu je nutné úspěšně absolvovat souhrnný test. Udělený zápočet je nutnou podmínkou pro skládání zkoušky. Zkouška je kombinovaná - písemná a ústní
Teaching methods
Activity
Credits
Hours
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi