Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (17.05.2018)
The aim of this laboratory course is independent skilled work in food analytical laboratory (i.e., among other things, to specify the submitted job in detail, plan and organize laboratory work, choose and validate suitable analytical methods, realize analysis, ensure the quality of results and elaborate and interpret the obtained results). To attainment this aim, a group of students solves a complex project relating to food quality control (within the range of parameters defined by legal regulations, determinable using the standard analytical methods).
In contrast to the previous laboratory courses students work more independently, the submitted projects are more complex, instrumental analytical methods are used and students pay larger attention to the methods validation.
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (17.05.2018)
Cílem tohoto předmětu je samostatná kvalifikovaná práce v potravinářské analytické laboratoři (což, kromě jiného, představuje rozpracování zadaného úkolu, plánování a organizaci práce, výběr a validaci analytických metod, vlastní analytický rozbor (v nezkrácené podobě), zajištění kvality analytických výsledků a zpracování a interpretaci získaných dat). K dosažení tohoto cíle řeší vždy skupina studentů zadaný (komplexní) projekt z oblasti kontroly jakosti potravin (v rozsahu parametrů předepsaných platou legislativou a s použitím především uzančních analytických metod).
Na rozdíl od předchozí laboratorní výuky je v tomto předmětu kladen mnohem větší důraz na samostatnou práci studentů (a to ve všech etapách řešení zvoleného / zadaného projektu), zadané projekty jsou komplexnější, ve větší míře se používají instrumentální analytické metody a větší prostor je věnován validaci analytických metod a dalším nástrojům pro zajištění spolehlivosti analytických výsledků.
Aim of the course -
Last update: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Students will able to:
organize and realize projects checking the food quality (within the range of parameters defined by legal regulations, determinable using the standard analytical methods).
Last update: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Studenti budou umět:
Organizovat a komplexně realizovat projekty spojené s kontrolou jakosti potravin (v rozsahu parametrů definovaných platnou legislativou a s použitím především uzančních analytických metod).
Literature -
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (10.05.2018)
With respect to the kind of this laboratory course, the students have to look up needed information resources (legal regulations, standards containing analytical methods etc.) themselves (according to the project specification).
R: Otles S. (ed.): Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, e-zdroje VŠCHT; ISBN 9781420045666
A: Wrolstad R.E. et al. Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, e-zdroj VŠCHT; ISBN 9780471663782
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (10.05.2018)
Vzhledem k charakteru tohoto předmětu si potřebnou literaturu (zejména platné legislativní předpisy, technické normy a další materiály - podle konkrétního řešeného projektu) musí studenti vyhledat sami (podle zadání řešeného projektu).
Z: Otles S. (ed.): Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, e-zdroje VŠCHT; ISBN 9781420045666
D: Wrolstad R.E. et al. Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, e-zdroj VŠCHT; ISBN 9780471663782