Your browser does not support JavaScript, or its support is disabled. Some features may not be available.
Packaging and Packaging Technology in Food Industry - AP324002
Title:
Packaging and Packaging Technology in Food Industry
Guaranteed by:
Department of Food Preservation (324)
Faculty:
Faculty of Food and Biochemical Technology
Actual:
from 2019
Semester:
both
Points:
0
E-Credits:
0
Examination process:
Hours per week, examination:
2/1, other [HT]
Capacity:
winter:unknown / unknown (unknown) summer:unknown / unknown (unknown)
Min. number of students:
unlimited
Language:
English
Teaching methods:
full-time
Teaching methods:
full-time
Level:
For type:
doctoral
Note:
course is intended for doctoral students only can be fulfilled in the future you can enroll for the course in winter and in summer semester
Annotation -
--- Czech English
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
The subject is focused on deepening knowledge in selected fields of food packaging, namely with respect to modern technology as active packaging systems, modified atmosphere packaging, packaging safety, etc., using the following study topics.
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Výuka předmětu je zaměřena na prohloubení znalostí ve vybraných oblastech balení potravin zejména s ohledem na moderní technologie, jako jsou aktivní systémy balení, balení v modifikované atmosféře, hodnocení bezpečnosti a kvality obalů atd., pomocí následujících studijních témat.
Aim of the course -
--- Czech English
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Detailed knowledge of principles of modern systems of food packaging and their potential use in food manufacturing.
Good command of testing of package quality.
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Podrobná znalost principů moderních systémů balení a jejich využitelnosti při zpracování potravin.
Znalost metod zkoušení kvality obalových prostředků.
Literature -
--- Czech English
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
The text of presentations.
R: Jung H. Han, Innovations in Food Packaging (second edition), Elsevier Ltd., 2014.
R: O.G. Piringer, A.L. Baner (Eds.), Plastic Packaging Materials for Food. Wiley-VCH Verlag GmbH, Weinheim, Germany, 2000.
A: Arvanitoyannis I., Modified Atmosphere and Active Packaging Technologies, CRC Press, 2012, 978-1-43-980044-7
A: Robertson G.L., Food Packaging and Shelf Life, CRC Press, 2009,978-1-42-007844-2
A: J.F. Hanlon, R.J. Kelsey, H.E. Forcinio, Handbook of Package Engineering. Technomic Publishing Company, Inc., Lancaster, Pennsylvania, U.S.A, 1998.
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Vlastní text přednášek.
Z: Čurda D., Balení potravin, SNTL, Praha 1982
Z: Jung H. Han, Innovations in Food Packaging (second edition), Elsevier Ltd., 2014
Z: O.G. Piringer, A.L. Baner (Eds.), Plastic Packaging Materials for Food. Wiley-VCH Verlag GmbH, Weinheim, Germany, 2000.
D: Arvanitoyannis I., Modified Atmosphere and Active Packaging Technologies, CRC Press, 2012, 978-1-43-980044-7
D: Robertson G.L., Food Packaging and Shelf Life, CRC Press, 2009,978-1-42-007844-2
D: Coles R. a kol., Food Packaging Technology, Blackwell, 2003, 978-0849397882
D: J.F. Hanlon, R.J. Kelsey, H.E. Forcinio, Handbook of Package Engineering. Technomic Publishing Company, Inc., Lancaster, Pennsylvania, U.S.A, 1998.
Learning resources -
--- Czech English
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
https://www.sciencedirect.com/
https://www.tandfonline.com/
https://pubs.acs.org/
https://www.wiley.com/en-cz
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
https://www.sciencedirect.com/
https://www.tandfonline.com/
https://pubs.acs.org/
https://www.wiley.com/en-cz
Teaching methods -
--- Czech English
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Lectures of lecturers, presentation of students on their chosen and processed topic including self-study.
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Přednášky vyučujících, prezentace studentů na jimi zvolené a zpracované téma zahrnující samostudium.
Requirements to the exam -
--- Czech English
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
None
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Žádné
Syllabus -
--- Czech English
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
1. Economic and environmental aspects of food packaging.
2. Quality of food packages, the testing methods.
3. Permeability of polymer packages.
4. Principles of active packaging systems and their potential in food processing.
5. Modified atmosphere packaging.
6. Safety of food packaging materials.
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
1. Ekononické a ekologické aspekty balení potravin.
2. Kvalita a metody zkoušení obalových prostředků.
3. Propustnost polymerních obalových materiálů.
4. Principy a možnosti využití aktivních systémů balení při výrobě potravin.
5. Balení potravin v modifikované atmosféře.
6. Bezpečnost obalů potravin.
Entry requirements -
--- Czech English
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
None
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Žádné
Registration requirements -
--- Czech English
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
None
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Žádné
Course completion requirements -
--- Czech English
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Evaluated presentation about the current topic in the field of food packaging
Oral exam
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Hodnocená prezentace aktuálního tématu z oblasti balení potravin
Ústní zkouška