SubjectsSubjects(version: 978)
Course, academic year 2025/2026
  
Fundamentals of Chemical and Food Technologies - B228004
Title: Základy chemických a potravinářských technologií
Guaranteed by: Department of Sustainable Fuels and Green Chemistry (228)
Faculty: Faculty of Environmental Technology
Actual: from 2025
Semester: winter
Points: winter s.:3
E-Credits: winter s.:3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:2/0, Ex [HT]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
Qualifications:  
State of the course:  
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
Guarantor: Matějovský Lukáš Ing. Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Předmět seznamuje studenty se základem chemických, potravinářských, biotechnologických výrob. V předmětu jsou zahrnuty základy rafinace ropy při výrobě pohonných hmot, petrochemické výroby základních monomerů a jejich využití, anorganické technologie výroby hnojiv a důležitých anorganických sloučenin, biotechnologické a potravinářské technologie výroby chemikálií a potravin, které zahrnují i tradiční výroby jako je výroba piva, cukru, škrobu atd. Důraz je kladen na chemické a technologické porozumění významných (velkotonážních) technologií a jejich návaznost v celém kontextu od vstupní suroviny k finálnímu produktu.
Last update: Matějovský Lukáš (06.01.2025)
Course completion requirements - Czech

Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Pro úspěšné absolvování předmětu je nutno získat z písemné části minimální počet 50 bodů ze 100 možných. V ústní části student případně vysvětlí a doplní odpovědi uvedené v písemné části či zodpoví doplňující otázky.

Last update: Matějovský Lukáš (06.01.2025)
Literature - Czech

Doporučená:

  • . Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Online : Wiley‐VCH Verlag GmbH & Co. KGaA., 2000, s. ISBN 9783527306732.

Last update: Matějovský Lukáš (26.03.2025)
Requirements to the exam - Czech

Písemná a ústní zkouška

Last update: Matějovský Lukáš (06.01.2025)
Syllabus - Czech

1. Chemický průmysl u nás a ve světě

2. Přehled surovin pro chemický průmysl, recyklace, cirkulární ekonomika, obnovitelné zdroje

3. Základy zpracování ropy, výroba paliv a příprava surovin pro petrochemii

4. Petrochemie, výroba základních monomerů a chemikálií

5. Výroba plastů, druhy plastů a jejich recyklace

6. Výroba syntézních plynů, vodíku, amoniaku a F-T syntéza

7. Výroba síry, kyseliny sírové, kyseliny dusičné a močoviny

8. Výroba hnojiv a jejich využití

9. Produkce biopaliv (bioetanol, biomethan) a prekurzorů bioplastů (kyselina mléčná, jantarová, PHA) biotechnologickým způsobem, koncept biorafinerie

10. Výroba léčiv biotechnologickými postupy

11. Tradiční fermentační technologie v potravinářském průmyslu – výroba alkoholických nápojů, fermentovaných mléčných výrobků, fermentované zeleniny – „přírodní konzervace potravin“

12. Potravinářské technologie I – moderní technologie tuků, FAME, glycerol, inovativní technologie zpracování cukru, škrobu a obilovin; moderní postupy zpracování potravinářských odpadů.

13. Potravinářské technologie II – moderní i klasické konzervační metody, technologie masa a masných výrobků, technologie zpracování ovoce a zeleniny.

14. ČOV a likvidace kontaminací

Last update: Matějovský Lukáš (05.02.2025)
Learning resources - Czech

Matějovský L.: Základy chemických a potravinářských technologií. Přednášky a zkušební otázky poskytované studentům v elektronické formě zveřejněné na e-learningu

Last update: Matějovský Lukáš (06.01.2025)
Learning outcomes - Czech

Studenti budou umět a znát:

Základní principy výroby nejdůležitějších velkotonážních výrob.

Orientovat se ve výrobě hlavních druhů meziproduktů a produktů, které se dají získat v chemickém a potravinářském průmyslu.

Základy výroby nejdůležitějších druhů paliv, biopaliv, monomerů, organických a anorganických chemikálií, potravinářských a biotechnologických produktů atd., a jejich využití.

Student by si měl odnést všeobecné znalosti o chemickém a potravinářském průmyslu a o jednotlivých návaznostech mezi dílčími výrobními procesy.

Last update: Matějovský Lukáš (06.01.2025)
Registration requirements - Czech

Organická chemie I

Anorganická chemie I

Last update: Matějovský Lukáš (06.01.2025)
 
VŠCHT Praha