Microorganisms are found in all ecosystems, they represent the largest proportion of biomass on Earth. They have the properties, for which they are used in biotechnological processes. Knowledge of the cellular architecture and physiology and also all factors affecting their growth and reproduction is essential for their application. The object of the course is to introduce the possibility resulting in fixing (strengthening) of the used (biosynthesis, biodegradation, biotransformation) characteristics of the microorganism.
Last update: Kubová Petra (18.12.2017)
Mikroorganismy jsou zastoupeny ve všech ekosystémech, tvoří největší podíl biomasy na Zemi. Disponují vlastnostmi, pro které jsou využívány v biotechnologických procesech. Znalost jejich buněčné architektury, fyziologie a všech faktorů ovlivňujících jejich růst a množení je základním předpokladem pro jejich aplikace. Předmětem výuky je představení možností vedoucích k upevnění (posílení) požadované (biosyntetické, biodegradační, biotransformační)vlastnosti mikroorganismu.
Last update: Jarošová Irena (28.03.2025)
Course completion requirements -
Oral exam
Last update: Jarošová Irena (28.03.2025)
Ústní zkouška
Last update: Jarošová Irena (28.03.2025)
Literature -
Obligatory:
Stricoff, R.Scott, Walters, Douglas B.. Laboratory health and safety handbook, A guide for the preparation of a chemical hygiene plan. New York: Wiley, 1990, https://vufind.techlib.cz/Record/000900415 s. ISBN 0-471-61756-3.
Forsythe, Hayes. Food Hygiene, Microbiology and HACCP. 1998: AN Aspen Publication, 1998, s. ISBN 0-8342-1815-1.
Rochelle, Paul A.. Environmental molecular microbiology, protocols and applications. Wymondham: Horizon Scientific Press, 2001, 264 s. s. ISBN 1-898486-29-8.
Madigan, Michael T, Bender, Kelly S, Buckley, Daniel H, Sattley, W. Matthew, Stahl, David A. Brock Biology of Microorganisms, Global Edition. : , , 1 online zdroj (1064 stran) s. ISBN 9781292235103.
Stetzenbach, Linda D., Yates, Marylynn V.. The dictionary of environmental microbiology. Amsterdam: Academic Press, 2003, 178 s. s. ISBN 0-12-668000-0.
D:White D.,The Physiology and Biochemistry of Prokaryotes,3rd edition,Oxford University Press,NewYork,2006,0195301684
D:Madigan M.T.,Brock Biology of Microorganisms,15th edition,Pearson,2017,ISBN-13:978-0134261928
Last update: Jarošová Irena (28.03.2025)
Syllabus -
1. Safety and organisation of work in different types of microbiological laboratories; requirements for laboratory equipment for work with microorganisms of different groups.
2. Good laboratory practice, accreditation procedure of microbiological laboratories, rules for sampling for microbiological determinations. Methods of detection and identification of pathogenic and indicator
organisms. Classical cultivation methods and rapid detection systems.
3. Disinfectants in biotechnology; determination of surface hygiene, determination of airborne microorganisms. Contamination control - sterilisation, freezing, irradiation and other techniques.
4. Rules for working with genetically modified organisms. Differences between the production of food, food supplements and drugs, production of new types of food.
5. Legislation of the EU and other countries in the food and pharmaceutical industries. Implementation and observance of the rules of the HACCP system, risk analysis. Basic structural types of living systems
6. Cellular nutrition and its relation to cellular functions. Types of cellular reactions
7. Cellular transport mechanisms
8. Physiology of cell growth and cell populations
9. Cell differentiation
10. Cell and external environment, part 1
11. Cell and external environment, part 2.
12. Cell regulation, basic regulatory mechanisms.
13. Regulation of metabolic processes 14. Purposeful Behaviour of the Prokaryotic Cell
Last update: Jarošová Irena (31.03.2025)
1. Bezpečnost a organizace práce v různých typech mikrobiologických laboratoří; požadavky na vybavení laboratoře pro práci s mikroorganismy z různých skupin.
2. Správná laboratorní praxe, proces akreditace mikrobiologických laboratoří, pravidla pro odběr vzorků pro mikrobiologická stanovení. Možnosti průkazu a stanovení patogenních a indikátorových organismů. Klasické
kultivační metody a systémy rychlé detekce.
3. Dezinfekční prostředky v biotechnologiích; stanovení povrchové hygieny, stanovení mikroorganismů ve vzduchu. Omezování kontaminace - sterilizace, mrazení, ozařování a další techniky.
4. Pravidla práce s geneticky modifikovanými organismy. Rozdíly mezi výrobou potravin, doplňků stravy a léků, výroba potravin nového typu.
5. Legislativa EU a dalších států v potravinářství a farmaceutickém průmyslu. Zavádění a dodržování pravidel systému HACCP, analýza rizik.Základní strukturální typy živých soustav
6. Buněčná výživa a její vztah k buněčným funkcím. Typy buněčných reakcí
7. Transportní mechanismy buňky
8. Fyziologie růstu buněk a buněčných populací
9. Buněčná diferenciace
10.Buňka a vnější prostředí, část 1.
11.Buňka a vnější prostředí, část 2.
12.Buněčné regulace, základní regulační mechanismy.
13.Regulace metabolických dějů
14.Účelové chování prokaryotní buňky
Last update: Jarošová Irena (31.03.2025)
Learning resources -
https://e-learning.vscht.cz/
Last update: Jarošová Irena (28.03.2025)
https://e-learning.vscht.cz/
Last update: Jarošová Irena (28.03.2025)
Learning outcomes -
Students will be able to:
Participate in the design of the technological process with regard to the physiological properties of the organism. They will learn knowledge that will enable them to succeed in both the traditional and the newly developed field of biotechnology. Knowledge of cell physiology may also be used in the master's study program.
Last update: Jarošová Irena (28.03.2025)
Studenti budou umět: spolupodílet se na přípravě technologického procesu s ohledem na fyziologické vlastnosti použitého mikroorganismu. Získají znalosti, ktré jim umožní uplatnit se jak v tradičních, tak v nově vytvářených oblastech biotechnologií. Poznatky z fyziologie buňky mohou rovněž vhodně uplatnit při studiu v navazujícím magisterském programu.