The main objective of these lectures (and discussions) is to explain Food law principles and objectives relevant to food and feed production and distribution. Basic requirements on the manufacturing, labelling, marketing and control of food quality and safety are presented with respect to both unified European market and specific national rules. Attention is paid to the protection of consumers against fraud and misleading information as well as to the assessment of nutrition and health claims. Scientifically based health risk management, "from farm to fork" approach to traceability of raw materials (including feed), and principles of "Good Hygienic/Manufacturing Practice" are presented to understand the most important European regulations and technical standards.
Last update: Fialová Jana (18.12.2017)
Cílem přednášek předmětu je seznámit studenty s Evropským i národním právním systémem ve vztahu k potravinám. Jsou vysvětleny hlavní požadavky právních předpisů na výrobu, označování a distribuci potravin, na veřejné stravování a obchodování s potravinami. Pozornost je věnována posuzování kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a mechanismům používaným pro ochranu spotřebitele a tržního prostředí. Je popsána úloha technické standardizace (technických norem) a systémů managementu kvality a bezpečnosti.
Studenti by po absolvování přednášek měli mít přiměřené znalosti právních podmínek pro zpracování a distribuci potravin, orientovat se v nejdůležitějších právních a technických dokumentech a v používané terminologii. Měli by se dokázat orientovat v hierarchii právních a technických norem a být schopni si sami vyhledat aktuálně platné dokumenty specifikující požadavky na konkrétní výrobek či proces.
Aim of the course -
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
Students will be able to:
understand and search all relevant information in EU legislation documents, technical standards, Codex Alimentarius documents.
find specific requirements on given food product or testing laboratories and methods necessary for the assessment of conformity with regulations.
Knowledge of the structure, legal status (force) and timeliness of regulatory documents and various standards will be important in practice.
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
Studenti budou umět:
Orientovat se v právních předpisech a technických normách v oblasti výroby a distribuce potravin, samostatně vyhledat relevantní právní texty (národní a evropské) a porozumnět jim,
Uplatňovat v praxi základní povinnosti a odpovědnost provozovatelů potravinářských podniků,
Navrhovat a interpretovat informace o potravinách poskytované spotřebitelům,
Orientovat se v systémech kontroly kvality, bezpečnosti a autenticity potravin.
Literature -
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
R: Nařízení (ES) č. 178/2002 o obecném potravinovém právu (konsolidovaná verze)
R: Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách... (v platném znění)
R: Nařízení (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům(konsolidovaná verze)
R: Dostálová J., Kadlec P. a kol.: Potravinářské zbožíznalství, Key Publishing, Ostrava 2014. ISBN 978-80-7418-208-2
A: Příručka pro provozovatele potravinářského podniku. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2010
A: Komentované předpisy pro ekologické zemědělství a výrobu biopotravin, Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2012
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
Z: Nařízení (ES) č. 178/2002 o obecném potravinovém právu (konsolidovaná verze)
Z: Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách... (v platném znění)
Z: Nařízení (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům(konsolidovaná verze)
Z: Dostálová J., Kadlec P. a kol.: Potravinářské zbožíznalství, Key Publishing, Ostrava 2014. ISBN 978-80-7418-208-2
D: Příručka pro provozovatele potravinářského podniku. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2010
D: Komentované předpisy pro ekologické zemědělství a výrobu biopotravin, Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2012
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)
Within the syllabus
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)
V rozsahu sylabu
Syllabus -
Last update: Fialová Jana (18.12.2017)
1. Food Law in EU and member states: general principles, scope of regulation, product (food) safety and responsibilities, protection of consumers, food fraud and adulteration.
2. Understanding of EU law documents, searching consolidated versions, technical standardization (EN and ISO norms), certification; Codex Alimentarius standards, manufacturer´s standards.
3. Food safety: requirements of food law, EFSA role and scientific support, risk analysis, RASFF, risk/crisis management. Public health protection.
4. Food Act requirements on food bussiness operators, searching legislative documents and guidelines, protection against unsafe or adulterated food; specifications of some commodities, novel food.
5. Chemical contaminants in food and feedstuffs, residues of pesticides and veterinary drugs.
6. Food additives and flavourings: justification and conditions for their usage, food fortification.
8. Critical control points in food production and gastronomy, guidelines for the application of the HACCP system (step-by-step case studies).
9. Food labelling rules, information for consumers, calculation of nutrition values, nutrition and health claims, allergens.
10. Food for special medical purposes, food intended for young childern, food supplements, food from organic farming; protection of geographical indication, designations of food origin, food authentication.
11. Animal health and animal welfare rules, veterinary inspection, importing and exporting food.
12. Principles of official controls of food quality and safety in EU countries; competent authorities, food inspection rules, corrective actions and penalties, means of communication.
13. Measurement and conformity assessment, food sampling and testing (general rules), the role of European reference laboratories; accreditation of testing laboratories, company´s own control.
14. Food contact materials and migration, food packaging, waste management and environmental protection, REACH regulation.
Last update: Fialová Jana (18.12.2017)
1. Potravinové právo národní a EU: principy, oblasti regulace, bezpečnost výrobků, odpovědnost za vady, falšování a ochrana spotřebitele.
2. Struktura právních předpisů národních a evropských, technické normy, certifikace, informační zdroje.
3. Strategie bezpečnosti potravin - vědecké principy, analýza rizik, systém varování (RASFF), krizové řízení. Zákon o veřejném zdraví.
4. Zákon o potravinách, obecné povinnosti výrobců a distributorů, komoditní vyhlášky; ochrana před falšováním, GMO.
5. Chemická kontaminace potravin, rezidua pesticidů a veterinárních léčiv.
6. Podmínky používání přídatných látek a aromat, obohacování potravin.
7. Mikrobiologické požadavky na potraviny a pokrmy, správná hygienická a výrobní praxe.
8. Kritické body ve výrobě potravin a systémy HACCP, systémy managementu bezpečnosti
9. Pravidla pro označování potravin, informace na obalech, výpočet a uvádění výživové hodnoty, výživová a zdravotní tvrzení.
10. Potraviny pro zvláštní výživu, doplňky stravy, bioprodukce a biopotraviny; autenticita a původ potravin.
11. Veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovoz a vývoz potravin.
12. Úřední kontrola potravin: právní základy, organizace a kompetence, postupy a opatření.
13. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin: odběry a vyšetřování vzorků.
14. Požadavky na výrobní a zkušební zařízení a obaly, ochrana životního prostředí, "chemická" legislativa (REACH).
Registration requirements -
Last update: Fialová Jana (18.12.2017)
None - not required.
Last update: Fialová Jana (18.12.2017)
Žádné - nejsou vyžadovány
Course completion requirements -
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)
Successful completion of written and oral exams.
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)