Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
The aim of this subject is to explain to students whole analytical procedure in general. Analytical procedure includes at the first step selection of relevant parameters (e.g. analytes which should be determined, in case of concrete task is not assigned to the analytical laboratory, e.g. as a quality control of the selected commodity on the Czech market - without any specification) which are using for achieving the analytical tasks (quality evaluation). The second step represents the selection of siutable analytical methods and validation procedure and third step is the data processing (i.e.basic statistical processing of analytical results) and providing relevant conclusions.
To achieve of this goal, the individual working groups firstly solve laboratory projects focused always on only one of the parts of the analytical process (for example, the validation of the analytical method). As part of subsequent presentations, the individual working groups will informed other students with their results (but also with the process of solving the assigned task and with relevant theoretical knowledge).
Classification of the subject is mainly based on the elaboration of a individual homework (project), where individual students solve a task (example etc.), that was not part of their laboratory project (i.e. it was part of a laboratory project of another working group).
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (22.02.2024)
Cílem tohoto předmětu je seznámit studenty s celým analytickým porocesem: počínaje výběrem hodnocených parametrů (stanovovaných analytů, v případě že úkol je analytické laboratoři zadán obecně, například jako kontrola jakosti vybrané komodity na českém trhu), přes výběr analytické metody a její validaci, … až po relevantní vyvození závěrů plynoucích ze získaných analytických dat (tj. základní statistické zpracování analytických výsledků).
K dosažení tohoto cíle řeší nejprve jednotlivé pracovní skupiny laboratorní projekty zaměřené na to, jaké parametry je u vybraných komodit třeba prověřovat zda jsou splněny nebo nepřekročeny, kontorola deklarace na obalu výrobku. Následně proběhne experimentální část v laboratoři. V rámci následných prezentací pak jednotlivé pracovní skupiny seznámí ostatní studenty se svými výsledky (ale také s postupem řešení zadaného úkolu a příslušnými teoretickými znalostmi).
Aim of the course -
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Students will be able to:
Under the leadership to realize all the stages of the entire analytical process carried out in the laboratory of food analysis (from the assignment of the task to analytical laboratory and the related specifications of the analytes, to the evaluation of the results and to provide of the relevant conclusions).
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (22.02.2024)
Studenti budou umět:
Pod vedením realizovat všechny etapy, z nichž sestává celý analytický proces realizovaný v potravinářské analytické laboratoři (= od zadání úkolu analytické laboratoři a související specifikace daných analytů, až po vyhodnocení výsledků a vyvození relevantních závěrů).
Literature -
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Due to the nature of this subject, the students have to find out the necessary literature (especially the valid legislation, technical standards and other materials - according to the specific assigned tasks) by themselves.
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (22.02.2024)
Vzhledem k charakteru tohoto předmětu si potřebnou literaturu (zejména platné legislativní předpisy, technické normy a další materiály - podle konkrétně zadaných dílčích úkolů) musí studenti vyhledat sami.
Learning resources -
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (22.02.2024)
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Final individual projects (homeworks) are related to one of the following areas of the analytical process:
Selection of the evaluated parameters in the quality control of the selected food commodity, mainly in connection with the valid legislation
Selection of the analytical method for determining the analyte
Validation of analytical methods
Basic statistical processing of the data obtained from analyzes
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (22.02.2024)
K úspěšnému uzavření laboratoří je třeba odprezentovat vypracovanou prezentaci s úvodními údaji a výsledky. Zároveň je třeba odevzdat závěrečný výstupní protokol.
Syllabus -
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
1. Introduction, objective of the subject, organizational issues, safety issues, assignment of laboratory projects to individual working groups.
2. - 9. Solving the assigned laboratory projects by individual working groups.
10. Defense of laboratory projects of individual working groups I.
11. Defense of laboratory projects of individual working groups II.
12. Assigning of final individual projects (homeworks).
13. Preparation of final individual projects (homeworks).
14. Defense of final individual projects (homeworks).
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (22.02.2024)
1. Úvod, cíl předmětu, organizační záležitosti, bezpečnost práce, zadání laboratorních projektů jednotlivým pracovním skupinám.
2. - 13. Řešení zadaných laboratorních projektů jednotlivými pracovními skupinami.
14. Obhajoby laboratorních projektů jednotlivých pracovních skupin.
Registration requirements -
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (22.02.2024)
Analysis of Foods and Natural Products
Analysis of Food and Natural Products: Laboratory
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (22.02.2024)
Analýza potravin a přírodních produktů
Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů
Course completion requirements -
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Just one absence on lesson is allows.
Active attitude during the lesson is required.
The defence of final individual project (homework).
Last update: Hrbek Vojtěch doc. Ing. Ph.D. (22.02.2024)
Maximálně jedna absence.
Aktivní účast na výuce.
Obhajoba závěrečné prezentace.
Protokol.
Teaching methods
Activity
Credits
Hours
Konzultace s vyučujícími
0.1
4
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi)
2
56
Obhajoba individuálního projektu
0
1
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi