Last update: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
The subject is focused on milk proteins, lactose and its derivatives and biologically active components of milk with potential application in functional foods. Chemistry of dairy products is focused on changes and interactions of components by used technology e.g. heat treatment of milk an its changes during storage or cheese ripening. Analytical methods suitable for monitoring of these changes are also included.
Last update: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Předmět je zaměřen na bílkoviny mléka, laktosu a její deriváty a biologicky aktivní složky mléka s potencionálním využitím ve
funkčních potravinách. V chemii mlékárenských výrobků je kladen důraz na změny a interakce složek při použité technologii,
jako je např. tepelné ošetření mléka a jeho změny při skladování, zrání sýrů. Současně jsou vyloženy analytické metody vhodné pro
sledování těchto změn.
Aim of the course -
Last update: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Student will know:
Detailed composition and properties of dairy proteins and their application in dairy technology.
Properties of lactose and preparation of its derivatives.
Influence of technology on milk components.
Selected analytical methods.
Last update: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Studenti budou umět:
Detailní složení a vlastnosti mléčných bílkovin a jejich využití v mlékárenské technologii
Vlastnosti laktosy a způsoby přípravy jejích derivátů.
Vliv technologických operací na složky mléka.
Vybrané analytické metody.
Literature -
Last update: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Fox P. F., Uniacke-Lowe T., McSweeney, P. L. H., O’Mahony J. A.: Dairy Chemistry and Biochemistry, 2nd ed., Springer, 2015
Walstra P., Wouters J. T. M., Geurts T. J.: Dairy Science and Technology, CRC Press 2006
McSweeney P. L. H., Fox, P. F. (Eds.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 1A: Proteins: Basic Aspects, 4th ed., Springer, 2013
McSweeney P. L. H., O´Mahoney J. A. (Eds.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 1B: Proteins: Applied Aspects, 4th ed., Springer, 2016
McSweeney P. L. H., Fox, P. F. (Ed.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 3: Lactose, Water, Salts and Vitamins, 3th ed., Springer, 2009
Last update: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Fox P. F., Uniacke-Lowe T., McSweeney, P. L. H., O’Mahony J. A.: Dairy Chemistry and Biochemistry, 2nd ed., Springer, 2015
Walstra P., Wouters J. T. M., Geurts T. J.: Dairy Science and Technology, CRC Press 2006
McSweeney P. L. H., Fox, P. F. (Eds.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 1A: Proteins: Basic Aspects, 4th ed., Springer, 2013
McSweeney P. L. H., O´Mahoney J. A. (Eds.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 1B: Proteins: Applied Aspects, 4th ed., Springer, 2016
McSweeney P. L. H., Fox, P. F. (Ed.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 3: Lactose, Water, Salts and Vitamins, 3th ed., Springer, 2009
Learning resources -
Last update: VED322 (09.11.2015)
Self-study of scientific literature.
Last update: VED322 (09.11.2015)
Samostudium původních vědeckých pramenů.
Syllabus -
Last update: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Casein
Whey proteins
Functional properties of milk proteins
Changes of milk proteins caused by cooling and heating.
Cheese ripening
Lactose - properties, modification
Milk fat, minerals, enzymes and other minor compounds
Indicators of heat treatment
Selected analytical methods
Last update: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Kasein
Sérové bílkoviny
Funkční vlastnosti mléčných bílkovin
Změny mléčných bílkovin při chlazení a záhřevu.
Zrání sýrů
Laktosa, vlastnosti, možnosti modifikace
Mléčný tuk, minerální látky, enzymy a další minoritní složky
Indikátory tepelného ošetření
Vybrané analytické metody
Entry requirements -
Last update: VED322 (05.11.2015)
Magister study programme of chemistry, food chemistry or food technology.
Last update: VED322 (05.11.2015)
Magisterský studijní program chemie, potravinářské chemie nebo potravinářské technologie.