The course is focused on the chemical requirements on food safety and food materials. Food contaminants (processing contaminants, environmental contaminants, pesticide residues, natural toxins and mycotoxins), as well as food additives (preservatives, antioxidants, sweeteners, colorants, thickeners, etc.), the presence of respective compounds in food, the possibility of their reduction / elimination and possible health risk to the consumer will be introduced. For the individual groups of substances the current opinion of the European Food Safety Authority, legislation, etc. will be presented.
Last update: TAJ323 (25.03.2014)
Výuka předmětu je zaměřena na chemické požadavky na zdravotní nezávadnost potravin a potravinových surovin. Představeny budou, jak látky kontaminující potraviny (procesní kontaminanty, environmentální kontaminanty, pesticidy, přírodní toxiny a mykotoxiny), tak i látky přídatné (konzervační prostředky, antioxidanty, sladidla, barviva, zahušťovadla apod.), výskyt látek v jednotlivých druzích potravinách, možnosti jejich snížení/eliminace a zdravotní rizika pro konzumenta. K jednotlivým skupinám látek bude představeno i aktuální hledisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, legislativa apod.
Aim of the course -
Last update: TAJ323 (25.03.2014)
Students will be able to:
assess chemical food safety.
design procedures to eliminate the possibility of undesirable substances in food during food processing and storage.
design ways to reduce exposure of human population to xenobiotics from the diet.
Last update: TAJ323 (25.03.2014)
Studenti budou umět:
Posoudit chemickou nezávadnost potravin
Navrhnout postupy jak snížit možnosti vzniku nežádoucích látek v potravinách v průběhu jejich zpracování a skladování
Navrhnot možnosti, jak snížit expozici populace cizorodým látkám z diety
Literature -
Last update: TAJ323 (25.03.2014)
R: Ronald H. Schmidt, Gary E. Rodrick: Food Safety Handbook. Wiley-IEEE, Velká Británie, 2005, 0471210641.