|
|
|
||
Last update: Pátková Vlasta (11.01.2018)
|
|
||
Last update: Pátková Vlasta (11.01.2018)
Students will able to:
|
|
||
Last update: Drábková Klára Ing. Ph.D. (25.03.2021)
Thomson G.: The Museum Environment. John Wiley & Sons 1995. Ďurovič M.a kol.: Restaurování a konzervování archiválií a knih. Paseka, 2002. Kolektiv: Preventivní ochrana sbírkových předmětů. Národní muzeum Praha, 2001. Mitchell, Ch. J. McNamara: Cultural Heritage Microbiology: Fundamental Studies in Conservation Science, 2010, ISBN: 9781555814762. Šilhánková L., Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Victoria Publishing, 1995, ISBN: 80-85605-71-6. Roy, Ashok, Smith, Perry (edit.): Preventive conservation practice, theory and research. The International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works, London, 1994. Hatchfield, Pamela B. Pollutants in the Museum Environment. London: Archetype Publications; 2002; ISBN: 1-873132-96-4. Tétreault, Jean. Airborne Pollutants in Museums, Galleries, and Archives: Risk Assessment, Control Strategies, and Preservation Management. Ottawa: Canadian Conservation Institute; 2003; ISBN: 0-662-34059-0. |
|
||
Last update: Ďurovič Michal doc. Dr. Ing. (22.02.2018)
Materials are available at the teacher. |
|
||
Last update: Pátková Vlasta (11.01.2018)
The written exam (60 min). |
|
||
Last update: Drábková Klára Ing. Ph.D. (25.03.2021)
1. Characterization of materials of collection items and causes of the decay. 2. Recommended climatic conditions in the repositories. 3. Monitoring of climatic parameters in the repositories. 4. Methods of of regulating climate parameters in the repositories. 5. Gaseous pollutants, monitoring and protection against them. 6. Dust and aerosols and protection against them. 7. Exhibiting the collection. 8. Protection of collection items against theft. 9.Protection of collection items before the fire. 10.Disaster planning. 11. Introduction to microbiology, basic characteristics of important groups of microorganisms. 12. Principles of cultivation and isolation of microorganisms, microbiological monitoring of the environment. 13. Microbiological damage to collection objects, disinfection, health risks caused by microorganisms. 14. Biological damage, prevention, deratization and disinfestation.
|
|
||
Last update: Ďurovič Michal doc. Dr. Ing. (22.02.2018)
None |
|
||
Last update: Kučerová Irena Ing. Ph.D. (11.03.2018)
Předmět je zakončen písemnou zkouškou (60 minutovým testem). Podmínkou pro získání známky je úspěšné absolvování tohoto testu. Studenti se na zkoušku přihlašují přes SIS. Studentovi, který není v SISu zapsán, nebude umožněno zkoušku vykonat. Student, který se ze SISu neodhlásí a na zkoušku se nedostaví, obdrží známku "F". Na mailové a telefonické omluvy nebude brán zřetel. |
Teaching methods | ||||
Activity | Credits | Hours | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Coursework assessment | |
Form | Significance |
Examination test | 100 |