The subject "Separation Methods in Biotechnology" expands students knowledge oriented towards engineering aspects of biotechnological processes. Students will become familiar with separation processes as unit operations, their principles, roles and inclusion into biotechnologies.
Last update: Hladíková Jana (20.12.2017)
Předmět "Separace v biotechnologiích" rozšiřuje znalosti studentů NMP orientovaného na biotechnologie směrem k inženýrským aspektům biotechnologických procesů. Studenti se seznámí se separačními procesy jako jednotkovými operacemi, jejich principy, rolí a zařazením v biotechnologiích.
Aim of the course -
Last update: Hladíková Jana (20.12.2017)
Students will be able to:
Define the structure of biotechnological process
Undersand the bioprocesses from engineering perspective
Describe the separation processes as a unit operation
Describe the function and role separation processes in biotechnology
Define the fundamental principles of separation processes
Integrate the separation processes into biotechnology
Select suitable separation process with regard to the requirements for quality and purity of the product
Choose the sequence of separation processes, particularly in the isolation, purification and finishing of the product
Optimize the separation processes in the up-stream and down-stream processing
Clasify separation techniques in terms of efficiency and economy
Last update: Hladíková Jana (20.12.2017)
Studenti budou umět:
strukturu biotechnologického procesu
rozšíří si znalosti o inženýrském pohledu na bioprocesy
separační procesy jako jednotkové operace
funkce a role separačních procesů v biotechnologiích
principy základních separačních procesů
začlenění separačních procesů do biotechnologií
volba vhodného separačního procesu s ohledem na požadavky na kvalitu a čistotu produktu
sekvence separačních procesů, zejména ve fázi izolace, purifikace a finální úpravy produktu
optimalizace separačních procesů v tzv. up-stream a down-stream processingu
základní orientace v separačních technikách z pohledu efektivity a ekonomiky
Literature -
Last update: Hladíková Jana (20.12.2017)
R: Wang W. K. (2001): Membrane Separations in Biotechnology. 2. vyd., Marcel Dekker, Inc., New York, Basel. ISBN: 0-8247-0248-4
R: Fellows P. J. (2009): Food Processing Technology, Principles and Practice. 3. vyd., Woodhead Publishing Ltd, Cambridge a CRC Press, Boca Raton. ISBN: 978-1-84569-216-2
R: Harrison R. G., Todd P., Rudge S. R., Petrides D. P. (2003): Bioseparations Science and Engineering. Oxford University Press, New York,Oxford. ISBN: 0-19-512340-9.
A: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (2011): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing s.r.o., Ostrava. ISBN: 978-80-7418-086-6
Z: Wang W. K. (2001): Membrane Separations in Biotechnology. 2. vyd., Marcel Dekker, Inc., New York, Basel. ISBN: 0-8247-0248-4
Z: Fellows P. J. (2009): Food Processing Technology, Principles and Practice. 3. vyd., Woodhead Publishing Ltd, Cambridge a CRC Press, Boca Raton. ISBN: 978-1-84569-216-2
Z: Harrison R. G., Todd P., Rudge S. R., Petrides D. P. (2003): Bioseparations Science and Engineering. Oxford University Press, New York,Oxford. ISBN: 0-19-512340-9.
D: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (2011): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing s.r.o., Ostrava. ISBN: 978-80-7418-086-6
8. Elektromigrační procesy, elektroforetické metody
9. Extrakce superkritickými kapalinami, vodné dvoufázové systémy, extrakce biopolymérů,
10. Preparativní chromatografické metody - princip, nosiče a uspořádání; adsorpční chromatografie, chromatografie na molekulárních sítech
11. Chromatografie na iontoměničích
12. Chromatografie s hydrofóbní interakcí, chromatografie na reverzní fázi, afinitní chromatografie - biospecifické interakce
13. Integrace bioprocesu s up- a down-stream" technikami. Membránové bioreaktory. Průmyslové aplikace.
14. Strategie a ekonomika při volbě separační techniky a purifikační sekvence
Entry requirements - Czech
Last update: Hladíková Jana (20.12.2017)
Základní znalosti z fyzikální chemie, chemického inženýrství, biochemie, mikrobiologie, bioinženýrství, potravinářských a biochemických technologií, ...
Registration requirements -
Last update: Hladíková Jana (20.12.2017)
Physical chemistry, Chemical engineering, Biochemistry, Microbiology, Bioengineering, Food and Biochemical Technologies