The course focuses on the understanding of unit operations and technological equipment of malting and brewing industry with regard to the specific requirements of modern and energy-efficient production. The content is based on the kinetics of biological processes and their chemical engineering description and balancing. Understanding the relationships between processes, apparatuses and equipment necessary for their implementation is deepened by including lectures on hygienic, energy and the qualitative aspects of the production processes.
Last update: Dostálek Pavel (06.05.2025)
Předmět je zaměřen na pochopení jednotkových operací a strojně-technologického vybavení sladařského a pivovarského průmyslu s ohledem na specifické požadavky moderních a energeticky šetrných výrob. Základem jsou principy kinetiky biologických procesů a jejich chemicko-inženýrských způsobů popisu a bilancování. Porozumění souvislostí mezi jednotlivými procesy, aparáty a zařízeními nezbytnými pro jejich provádění je prohloubeno zařazením přednášek věnovaných hygienickým, energetickým a kvalitativním aspektům výrobních procesů.
Last update: Dostálek Pavel (06.05.2025)
Course completion requirements -
Credit test (rated at least 50%).
Exam test (rated at least 50%).
Oral exam.
Last update: Dostálek Pavel (06.05.2025)
Zápočtový test (hodnocený minimálně 50%).
Zkouškový test (hodnocený minimálně 50%).
Ústní zkouška.
Last update: Dostálek Pavel (06.05.2025)
Literature -
Recommended:
Basařová, Gabriela, Šavel, Jan, Basař, Petr, Basařová, Pavlína, Brož, Adam. Pivovarství, teorie a praxe výroby piva. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001875670 s. ISBN 978-80-87109-71-7.
Kunze, Wolfgang. Technology brewing and malting. Berlin: VLB, 2004, https://vufind.techlib.cz/Record/000934063 s. ISBN 3-921690-49-8.
Briggs, Dennis E. Brewing, science and practice. Boca Raton: CRC Press, 2004, https://vufind.techlib.cz/Record/000933809 s. ISBN 0-8493-2547-1.
Last update: Dostálek Pavel (06.05.2025)
Doporučená:
Basařová, Gabriela. Pivovarství, teorie a praxe výroby piva. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010, https://vufind.techlib.cz/Record/000661356 s. ISBN 978-80-7080-734-7.
Kunze, Wolfgang. Technology brewing and malting. Berlin: VLB, 2004, https://vufind.techlib.cz/Record/000934063 s. ISBN 3-921690-49-8.
Briggs, Dennis E. Brewing, science and practice. Boca Raton: CRC Press, 2004, https://vufind.techlib.cz/Record/000933809 s. ISBN 0-8493-2547-1.
Last update: Dostálek Pavel (06.05.2025)
Syllabus -
1. Design and construction
2. Production of non-alcoholic beer
3. Filling and closing, labeling
4. Cleaning and sanitation
5. Continuous fermentation of beer
6. Engineering utilities in breweries
7. Energy balance of brewery
8. Operational automation
9. Beer market, from global to local
10. Clean rooms, design and validation
11. Production management
12. Influence of technology and composition of raw materials on beer foam
Describe and assess individual operations in brewing process in terms of process engineering, energy efficiency and hygienic aspects.
Compare different technological solutions and machinery for various manufacturing segments and choose the most suitable according to specific qualitative and quantitative criteria.
Use the key terminology necessary for communicating with material, mechanical and piping engineers.
Last update: Dostálek Pavel (06.05.2025)
Studenti budou umět:
Popsat a hodnotit jednotlivé operace v pivovarské výrobě z hlediska procesního inženýrství, energetické účinnosti a hygienických aspektů.
Porovnat různá technologická řešení a strojní zařízení pro jednotlivé výrobní úseky a vybrat nejvhodnější podle daných kvalitativních a kvantitativních kritérií.
Klíčovou terminologii potřebnou pro komunikaci s materiálovými, strojními a potrubními inženýry.
Last update: Dostálek Pavel (06.05.2025)
Registration requirements -
Malting Technology, Chemical engineering
Last update: Dostálek Pavel (14.05.2025)
Sladařství, Chemické inženýrství
Last update: Dostálek Pavel (14.05.2025)
Teaching methods
Activity
Credits
Hours
Konzultace s vyučujícími
0.4
10
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi