Microorganisms (prokaryotes and single-celled eukaryotes) possess characteristics which are used in biotechnology. The course focuses on particular taxons whose common characteristic is the required biochemical activity (biosynthetic, bioremediation) involved in a wide range of physico-chemical conditions. The focus is put on microbiological, biochemical, and genetic characteristics of microorganisms, which enormous diversity is also broad spectrum of new metabolic pathways.
Last update: Hladíková Jana (20.12.2017)
Mikroorganismy (prokaryota a jednobuněčná eukaryota) disponují vlastnostmi, pro které jsou využívány v biotechnologiích. Předmět je zaměřen na konkrétní taxony, jejichž společným znakem je žádaná biochemická aktivita (biosyntetická, biodegradační) uplatňující se v širokém spektru fyzikálně chemických podmínek. Pozornost je věnována mikrobiologické, biochemické, a genetické charakteristice mikroorganismů, jejichž obrovská diverzita představuje zároveň široké spektrum nových metabolických drah.
Aim of the course -
Last update: Hladíková Jana (20.12.2017)
Students will be able to:
Carry out qualified selection of microorganisms to design biotechnological process with regard to potential risk.
Innovate and create both traditional and new biotechnologies with highly professional adaptability.
Apply the acquired knowledge also in the research area.
Last update: Hladíková Jana (20.12.2017)
Studenti budou umět: kvalifikovaně zvolit mikroorganismus pro přípravu biotechnologického procesu, a to se všemi možnými riziky.Vysoká profesní adaptabilita umožní inovovat a vytvářet jak tradiční, tak nové biotechnologie.Získané znalosti mohou studenti uplatnit rovněž ve vědeckovýzkumné oblasti.
Literature -
Last update: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (16.01.2018)