Last update: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (14.01.2018)
The general part of the course presents enzyme nomenclature, their covalent structure and structures of cofactors, enzyme kinetics, enzyme assays, regulation of enzymes in the cell, medicinal enzymology, enzyme engineering and mechanisms of enzymatic reactions. The second part will present applied enzymology, namely industrial production of enzymes, application of enzymes in food and non-food industry, enzyme-associated changes in food and raw materials and the role of enzymes in analytical chemistry, clinical diagnostics molecular biology research and organic synthesis.
Last update: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (14.01.2018)
Předmět představuje v části věnované obecné enzymologii názvosloví enzymů, jejich kovalentní struktury a struktury kofaktorů, enzymovou kinetiku, stanovení katalytické aktivity, regulace aktivit enzymů v buňce, medicinální enzymologii, enzymové inženýrství a mechanismy enzymových reakcí. V části věnované aplikované enzymologii je představena průmyslová produkce enzymů, využití enzymů jednotlivých tříd v různých odvětví průmyslu, žádoucí a nežádoucí změny v potravinářských surovinách spojené s enzymy a role enzymů v analytické chemii, klinické diagnostice molekulárně biologickém výzkumu a organické synthese.
Aim of the course -
Last update: Hladíková Jana (13.12.2017)
Students will be able to:
Design experiments for characterisation and application of enzymes and analyse their results. These skills will be applicable in biochemistry research, drug design, food and non-food technologies and analytical chemistry
Last update: Hladíková Jana (13.12.2017)
Studenti budou umět:
Navrhovat experimenty pro charakterizaci a využití enzymů a vyhodnotit jejich výsledky v rámci biochemického výzkumu, vývoje léčiv, v potravinářských a nepotravinářských technologiích a analytice
Literature -
Last update: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (14.01.2018)
A: A.G. Marangoni (Ed.): Enzyme Kinetics. John Wiley & Sons, Inc. 2003, ISBN: 9780471159858 (printed), 9780471267294 (online)
D: W. Aehle: Enzymes in Industry, Wiley-VCH 2004 ISBN 9783527295920 (printed) 9783527602131 (online)
Learning resources -
Last update: Hladíková Jana (13.12.2017)
http://web.vscht.cz/spiwokv/enzymologie/
http://biomikro.vscht.cz/vyuka/?Predmet=ae
Last update: Hladíková Jana (13.12.2017)
http://web.vscht.cz/spiwokv/enzymologie/
http://biomikro.vscht.cz/vyuka/?Predmet=ae
Requirements to the exam -
Last update: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (14.01.2018)
Credit will be obtained based on a written solution of an individual enzyme kinetics assignment in given deadline.
Last update: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (14.01.2018)
Pro získání zápočtu je nutné písemně vypracovat řešení individuální úlohy z enzymové kinetiky v zadaném termínu.
Syllabus -
Last update: Hladíková Jana (13.12.2017)
1. Enzyme structure, cofactors, coenzymes and prosthetic groups
2. Enzyme nomenclature, overview of enzyme classes, formation of systematic and accepted names of enzymes
3. Enzyme kinetics, Michaelis-Menten kinetics, inhibition, multi-substrate reactions, evaluation of kinetic parameters by non-linear regression
4. Enzyme assays, application of optical, separation, electrochemical and other methods, enzyme activity calculation
5. Regulation of enzyme activity by non-covalent interactions and covalent modifications, methods of enzyme research
6. Enzymes as drug targets, drug design, protein-ligand interaction thermodynamics
7. Explanation of enzyme catalysis, mechanisms of enzymatic reactions, methods of mechanism studies, enzyme engineering, rational and directed evolution
8. General properties of technological enzymes, their sources, searching and production of new enzymes
9. Characteristics of the most important technological enzymes
10. Application of enzymes in food technologies
11. Application of enzymes in non-food technologies
12. Biochemical changes in food and food raw materials
13. Enzymes as analytical sensors and diagnostic tools
14. Biotransformations, enzymes in organic synthesis
Last update: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (14.02.2018)
1. Struktura enzymů, kofaktorů, koenzymů a prosthetických skupin
2. Názvosloví enzymů, přehled enzymů jednotlivých tříd, tvorba systematických a povolených názvů enzymů
3. Enzymová kinetika, kinetika podle Michaelise a Mentenové, inhibice, vícesubstrátové reakce, výpočet kinetických parametrů nelineární regresí
4. Stanovení aktivit enzymů, využití optických, separačních, elektrochemických a dalších metod, výpočet aktivity enzymu
5. Regulace enzymových aktivit prostřednictvím nekovalentních interakcí a kovalentních modifikací, metody studia enzymů
6. Enzymy jako cíle léčiv, vývoj nových léčiv, termodynamika interakcí protein-ligand
7. Vysvětlení katalytické funkce enzymů, mechanismy enzymový reakcí, metody studia mechanismů enzymové katalýzy, enzymové inženýrství, racionální metody a metody řízené evoluce
8. Obecné vlastnosti technologických enzymů, jejich zdroje, hledání a produkce nových enzymů
9. Charakterizace nejdůležitějších enzymů používaných v technologiích
10. Využití enzymů v potravinářských technologiích
11. Využití enzymů v nepotravinářských technologiích
12. Biochemické změny v potravinách a potravinářských surovinách
13. Enzymy jako analytická činidla a jako diagnostické nástroje
14. Biotransformace, enzymy v organické syntéze
Registration requirements -
Last update: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (08.02.2018)
Biochemistry
Last update: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (08.02.2018)
Biochemie
Course completion requirements -
Last update: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (14.01.2018)
Only students with a credit can register for an exam. Credit will be obtained based on a written solution of an individual enzyme kinetics assignment in given deadline. The exam comprises a written and oral part. Students must reach at least 50 % from the test and at least 15 % from the general part (maximum 50 %) and at least 15 % from the applied part (maximum 50 %).
Last update: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (14.01.2018)
Pro účast na zkoušce je nutné získání zápočtu. Pro něj je nutné písemně vypracovat řešení individuální úlohy z enzymové kinetiky v zadaném termínu. Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Pro účast na ústní zkoušce je nutné získat alespoň 50 % bodů z písemné části a zároveň více než 15 % z obecné části (maximum 50 %) a více než 15 % z aplikované části (maximum 50 %).
Teaching methods
Activity
Credits
Hours
Konzultace s vyučujícími
0.5
14
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi