|
|
|
||
Předmět rozvíjí teoretické znalosti o procesech a zařízeních uplatňujících se při výrobě cukru a možnostech využití sacharosy. Last update: Pour Vladimír (27.04.2022)
|
|
||
Studenti budou umět: řídit a optimalizovat podmínky technologických postupů na základě pokročilých znalostí chemické podstaty výroby a čištění cukru a jiných cukerných výrobků. vybrat a zavádět moderní procesy do technologie cukru i jiných sacharidů se schopností modelovat a simulovat procesy při výrobě potravin. řešit problematiku životního prostředí a likvidace vedlejších produktů a odpadů, navrhovat nepotravinářské možnosti aplikace cukru a dalších sacharidů. Last update: Pour Vladimír (27.04.2022)
|
|
||
Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. KEY Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0. Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Key Publishing Ostrava, 494 stran, ISBN 978-80-7418-086-6. Z: Kadlec P., Bubník Z., Čopíková J., Hrušková M., Příhoda J., Bohačenko I., Vydrová H. (2000): Technologie sacharidů. Skripta VŠCHT Praha, 138 stran, ISBN 80-7080-400-9. D: Asadi M. (2007): Beet-Sugar Handbook. John Willey and Sons, 866 stran, ISBN 0-471-76347-0. D: van der Poel P.W., Schiweck H., Schwarz T. (1998): Sugar Technology. Beet and Cane Sugar Manufacture. Bartens, 1118 stran, ISBN 3-87040-065-X. Last update: Pour Vladimír (27.04.2022)
|
|
||
1. Úvod do technologie. Cukr a jeho využití. Cukrovarnické veličiny. 2. Provozní laboratoř. 3. Manipulace s řepou. Výroba řízků, těžení šťávy. 4. Extraktory. Lisování a sušení řízků. 5. Epurace, Vápenka a hašenka. 6. Předčeření a čeření. Saturace. Separace kalu. 7. Tepelné hospodářství. 8. Zahřívání a odpařování šťáv. 9. Krystalizace cukrovin a odstřeďování. 10. Rafinace cukru, afinace, odbarvování. 11. Inventurní výpočet. 12. Modelování a bilance. 13. Rafinérské výrobky, vodní hospodářství. 14. Výroba cukru z třtiny. Last update: Pour Vladimír (27.04.2022)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/
Last update: Pour Vladimír (27.04.2022)
|
|
||
Chemie potravin, Biochemie I Chemické inženýrství I a II, Fyzikální chemie A a B Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob. Last update: Pour Vladimír (27.04.2022)
|