|
|
|
||
The course is divided into two parts - community nutrition and medical nutrition. The chapters of community nutrition focus on nutrition of children and adolescents, nutrition of pregnant and breastfeeding women, seniors and athletes, and alternative nutrition. The chapters of medical nutrition include the aetiology of the disease and dietotherapy. An integral part of the course is an overview of the use of foods for particular nutritional uses and food supplements.
Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Students will be able to:
Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Form course completion: credit, oral examination Terms completion of the course: Successful defense of individual project (credit) + oral examination Last update: Pánek Jan (25.01.2018)
|
|
||
A: Alpers,D.H., Stenson,W.F., Taylor,B.E., Bier,D.N.M. Manual of Nutritional Therapeutics. Lippincott Williams & Wilkins, London, 2008; ISBN 978-0-7817-6481-2. R: Fruehauf, P., Szitanyi P. Výživa v pediatrii. Praha: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, 2013. ISBN 978-80-87023-26-6. R: Fuchs, M. Potravinová alergie a intolerance. Praha: Mladá fronta, 2016. ISBN 978-80-204-3757-0. A: Chrpová, D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha; 2010. ISBN 978-80-247-2512-3. A: Kalvach Z. et al. Geriatrie a Gerontologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2004. 864 s. ISBN 80-247-0548-6. R: Kasper, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada s.r.o. 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. R: Kohout, P. Kotrlíková E. Základy klinické výživy. 1. vydání, Krigl, Praha, 2005. ISBN 80-86912-08-6. A: Kohout, P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2. A: Kohout, P. et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha: Forsapi, 2016. ISBN 978-80-87250-32-7. A: Krch, F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X. A: Krch, F. D. Bulimie, jak bojovat s přejídáním. 3. doplněné a přepracované vydání, Grada Publishing a. s., Praha, 2007. ISBN 80-247-2130-9. A: Krch, F. D. Mentální anorexie. 2.přepracované vyd. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-807-4. A: Mandelová, L. Hrnčiříková I. Základy výživy ve sportu. 1.vydání Masyrykova univerzita, Brno, 2007. ISBN 978-80-210-4281-0 A: Pánek, J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5 A: Svačina, Š. et al. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6. R: Svačina, Š. et al. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 1. vyd. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-807-3873-479. R: Vilikus, Z. Výživa sportovců a sportovní výkon. Karolinum Praha 2015. ISBN 9788024631684. A: Vokurka, M. et al. Velký lékařský slovník. 11. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2016. ISBN 9788073454647. A: Wilhelm, Z. et al. Výživa v onkologii. 2. vydání, NCO NZO, Brno, 2004. ISBN 80-7013-410-0. A: Zadák, Z. Výživa v intenzivní péči. 2.rozšířené a aktualizované vydání, Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2844-5. A: Zlatohlávek, L. Klinická dietologie a výživa. Current Media s.r.o. 2016. ISBN 978-80-88129-03-5. A: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Within the extent of the syllabus. Last update: Vlčková Martina (30.01.2018)
|
|
||
1. Nutrition of pregnant and lactating women, nutrition of children and adolescents, alternative nutritional gudelines 2. Nutrition of seniors, athletes 3. Dietary system in hospital, basic, special and standardized diets 4. Metabolic osteopathy and selected metabolic diseases 5. Diet in diabetes, sweeteners 6. Diet for food intake disorders, reducing diet 7. Diet in cardiovascular diseases 8. Diet in diseases of the oral cavity, esophagus and stomach 9. Diet in small and large intestine diseases 10. Diet in liver, gall bladder, biliary tract and pancreas diseases 11. Diet in food allergies and intolerances 12. Diet in kidney and urinary tract diseases 13. Nutrition and cancer, malnutrition 14. Food for special nutrition and dietary supplements Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/ Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/ Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Výživa a výživová politika Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Nutrition and nutrition policy Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
Teaching methods | ||||
Activity | Credits | Hours | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.2 | 6 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.3 | 7 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 111 / 112 |