Last update: Tomaniová Monika Ing. Ph.D. (28.01.2018)
Within the subject, the students will get acquainted with various scenarios that may occur in counterfeiting of important food commodities, products and food supplements; potential health risks for consumers will be also discussed. Both classic procedures of proof of a fraud as well as strategies of authentication based on modern laboratory techniques will be presented. Attention will also be paid to the importance of traceability in the chain agricultural production – processing / production – transport / storage – distribution. Case studies documenting real examples from practice will be shown as a part of lessons.
Last update: Kubová Petra Ing. (02.02.2018)
V rámci předmětu se posluchači seznámí s různými scénáři falšování významných potravinových komodit,
produktů a doplňků stravy; diskutována budou i potenciální zdravotní rizika pro konzumenty. Pozornost bude
věnována též významu sledovatelnosti v řetězci zemědělská produkce - zpracování / výroba - transport /
skladování - distribuce. Prezentovány budou jak klasické postupy průkazu falšování, tak i strategie autentikace
založené na nejmodernějších laboratorních technikách. Součástí výuky budou studie dokumentující reálné
příklady z praxe.
Aim of the course -
Last update: Tomaniová Monika Ing. Ph.D. (28.01.2018)
Students will be able to:
Critically assess reasons and consequences of food and food supplements counterfeiting, both from an economical and health perspective
Be well informed on analytical procedures used for food and food supplements authentication
Be well informed on approaches used for food traceability
Propose procedures for detecting of food and food supplements authentication in a case study scenario
Last update: Tomaniová Monika Ing. Ph.D. (28.01.2018)
Studenti budou umět:
Kriticky analyzovat příčiny a důsledky falšování potravin a doplňků stravy, jak z ekonomického, tak zdravotního hlediska
Orientovat se v analytických postupech používaných pro prokazování falšování potravin a doplňků stravy
Orientovat se v přístupech používaných pro sledovatelnost potravin
Navrhnout postupy pro zjištění falšování potravin a doplňků stravy na scénáři případové studie
Literature -
Last update: Kubová Petra Ing. (02.02.2018)
R: Downey G., Advances in Food Authenticity Testing, Woodhead Publishing, Elsevier, 2016, ISBN 978-0-08-100220-9
R: Rekha S. Singhal, Pushpa R. Kulkarni, Dinanth V. Rege, Handbook of Indices of Food Quality and Authenticity, Woodhead Publishing Limited, 1997, ISBN 1 85573 299 8
A: Lees M., Food Authenticity and Tracebility, Woodhead Publishing Limited, 2003, ISBN 1 85573 526 1
A: Hoorfar J., Case studies in food safety and authenticity: Lessons from real-life situations, Woodhead Publishing Limited, 2012, ISBN 0 85709 412 2
A: Hoorfar J., Jordan K., Butler F., Prugger R., Food chain integrity: A holistic approach to food traceability, safety, quality and autenticity, Woodhead Publishing Limited, 2011, ISBN 0 85709 068 2
A: Da-Wen Sun, Modern Techniques for Food Authentication, Academic Press, 2008, ISBN 0123740851
A: Team of authors, Methods and criteria for verifying the authenticity of food and food raw materials, Key Publishing, 2011, ISBN 978-80-7418-124-5
Last update: Kubová Petra Ing. (02.02.2018)
Z: Downey G., Advances in Food Authenticity Testing, Woodhead Publishing, Elsevier, 2016, ISBN 978-0-08-100220-9
Z: Rekha S. Singhal, Pushpa R. Kulkarni, Dinanth V. Rege, Handbook of Indices of Food Quality and Authenticity, Woodhead Publishing Limited, 1997, ISBN 1 85573 299 8
D: Lees M., Food Authenticity and Tracebility, Woodhead Publishing Limited, 2003, ISBN 1 85573 526 1
D: Hoorfar J., Case studies in food safety and authenticity: Lessons from real-life situations, Woodhead Publishing Limited, 2012, ISBN 0 85709 412 2
D: Hoorfar J., Jordan K., Butler F., Prugger R., Food chain integrity: A holistic approach to food traceability, safety, quality and autenticity, Woodhead Publishing Limited, 2011, ISBN 0 85709 068 2
D: Da-Wen Sun, Modern Techniques for Food Authentication, Academic Press, 2008, ISBN 0123740851
D: Kolektiv autorů, Metody a kriteria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin, Key Publishing, 2011, ISBN 978-80-7418-124-5
Learning resources -
Last update: Tomaniová Monika Ing. Ph.D. (28.01.2018)
Scientific journals and books from the databases Web of Science, KNOVEL, ScienceDirect, Wiley Online Library, etc.
Last update: Vlčková Martina Ing. (31.01.2018)
Odborné články a knihy z databází Web of Science, KNOVEL, ScienceDirect, Wiley Online Library, apod.
Requirements to the exam -
Last update: Tomaniová Monika Ing. Ph.D. (28.01.2018)
In the range of syllabus
Last update: Vlčková Martina Ing. (31.01.2018)
V rozsahu sylabu
Syllabus -
Last update: Tomaniová Monika Ing. Ph.D. (28.01.2018)
1. Introduction to the food counterfeiting topic
2. Traditional procedures applied for proof of food counterfeiting
3. Recent analytical strategies used for proof of food and food supplements counterfeiting I
4. Recent analytical strategies used for proof of food and food supplements counterfeiting II
5. Application of chemometric tools for effective disclosure of food and food supplements counterfeiting
6. Counterfeiting of food products of vegetable origin and beverages, case studies
7. Counterfeiting of food products of animal origin, case studies
8. Counterfeiting of food supplements
9. Authentication of technological procedures used in food production
10. Proof of genetically modified food products in food chains
11. Traceability in food chains, introduction to the topic
12. Principles of global food traceability
13. Role and activity of control authorities in detection of food and food supplements counterfeiting
14. Communication with consumers on risks associated with food fraud and related legislation requirements
Last update: Vlčková Martina Ing. (31.01.2018)
1. Úvod do problematiky falšování potravin
2. Tradiční postupy prokazování falšování potravin
3. Současné analytické strategie používané pro průkaz falšování potravin a doplňků stravy I
4. Současné analytické strategie používané pro průkaz falšování potravin a doplňků stravy II
5. Využití chemometrických nástrojů pro efektivní odhalování falšování potravin a doplňků stravy
6. Falšování potravin rostlinného původu a nápojů, případové studie
7. Falšování potravin živočišného původu, případové studie
8. Falšování doplňků stravy
9. Autentikace technologických postupů používaných při výrobě potravin
10. Průkaz geneticky modifikovaných potravin v potravních řetězcích
11. Sledovatelnost v potravních řetězcích, úvod do problematiky
12. Principy globální sledovatelnosti potravin
13. Funkce a činnost inspekčních orgánů při odhalování falšování potravin a doplňků stravy
14. Komunikace s konzumenty o rizicích spojených s falšováním potravin a souvisejících legislativních požadavcích
Registration requirements -
Last update: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (31.01.2018)
Food Chemistry, Analysis of Food and Natural Products
Last update: Kubová Petra Ing. (21.02.2018)
Chemie potravin, Analýza potravin a přírodních produktů
Course completion requirements -
Last update: Tomaniová Monika Ing. Ph.D. (28.01.2018)
Successful completion and presentation of the semestral project according to the assignment is a precondition for granting the credit
Successful completion of the written and oral part of the exam
Last update: Kubová Petra Ing. (02.02.2018)
Podmínkou pro udělení zápočtu je úspěšné vypracování a prezentace semestrálního projektu dle zadání