Last update: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D. (01.05.2022)
The subject is focused on training of food technologist on the level to be able to combine scientific knowledge of chemical, biochemical, physical and engineering sciences in the branch of meat technology.
Last update: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D. (01.05.2022)
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů při zpracování masa a výrobě masných výrobků na úrovních dějů chemických a biochemických, fyzikálních a inženýrských.
Aim of the course -
Last update: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D. (01.05.2022)
Students will be able to:
monitor and control food technology on the level of chemical, physical and engeneering processes and possible nutritional changes to get standard food product; resolve problems in technology;
communicate with process and material engineers.
Last update: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D. (01.05.2022)
Studenti budou umět:
Sledovat, řídit a kontrolovat technologii zpracování masa a produkci masných výrobků na úrovni dějů chemických, fyzikálních a inženýrských a z hlediska jejich vlivu na stav výrobku včetně případných změn v nutriční hodnotě. Následně řešit provozní odchylku technologických parametrů od požadovaných. Komunikovat s procesními a materiálovými inženýry.
Literature -
Last update: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D. (01.05.2022)
R: Hui Y. H.: Handbook of Meat and Meat Processing, CRC Press, 2012, 958 pages, ISBN 978-1-4398-3684-2
R: Feiner, G. Meat Products Handbook - Practical Science and Technology. Woodhead Publishing, 2006, 672 pages, ISBN 978-1-84-569172-1
Last update: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D. (01.05.2022)
Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0
Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Key Publishing Ostrava, 494 stran, ISBN 978-80-7418-086-6.
D: Hui Y. H.: Handbook of Meat and Meat Processing, CRC Press, 2012, 958 stran, ISBN 978-1-4398-3684-2
D: Feiner, G. Meat Products Handbook - Practical Science and Technology. Woodhead Publishing, 2006, 672 stran, ISBN 978-1-84-569172-1
Learning resources - Czech
Last update: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D. (01.05.2022)
https://e-learning.vscht.cz/
Syllabus -
Last update: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D. (01.05.2022)
1. Meat production, overview and distribution of meat products
2. Structure and sustainability of meat products
3. Raw materials for the production of meat products, production meat, calculation of meat content
4. Additives and spices used in the production of meat products
5. Methods and purpose of salting in the production of meat products
6. Grinding and mixing of meat products
7. Punching and shaping of meat products
8. Heat treatment of meat products
9. Smoking of meat products.
10. Drying of meat products
11. Slicing, packaging and distribution of meat products
12. Technology of production of heat-treated meat products
13. Technology of production of durable meat products
14. Technology of canning and semi-canning production
Last update: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D. (01.05.2022)
1. Masná výroba, přehled a rozdělení masných výrobků
2. Struktura a údržnost masných výrobků
3. Suroviny pro výrobu masných výrobků, výrobní masa, výpočet obsahu masa
4. Přídatné látky a koření využívané při výrobě masných výrobků
5. Způsoby a účel solení při výrobě masných výrobků
6. Mělnění a míchání masných výrobků
7. Narážení a tvarování masných výrobků
8. Tepelné opracování masných výrobků
9. Uzení masných výrobků.
10. Sušení masných výrobků
11. Krájení, balení a distribuce masných výrobků
12. Technologie výroby tepelně opracovaných masných výrobků
13. Technologie výroby trvanlivých masných výrobků
14. Technologie výroby konzerv a polokonzerv
Registration requirements -
Last update: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D. (01.05.2022)
Food Chemistry, Biochemistry, Microbiology
Food (or Chemical) Engineering; Principles of Food Preservation; Meat technology I. Food and Biochemical Process Engineering.
Last update: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D. (01.05.2022)
Chemie potravin, Biochemie I, Mikrobiologie.
Chemické inženýrství I a II. Technologie masa I. Principy úchovy potravin. Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob.