The subject is targeted to complex knowledge of microorganisms responsible for food spoilage, alimentary disease and food poisoning. The first part studies are undesirable genera and species of microorganisms, their characteristics, methods of their identification by both standard cultivation procedures and modern molecular biology and immunochemistry procedures. The focus is on the mechanisms of pathogen´s penetration to the food chain, to the methods of elimination of undesirable microflora in food and food technologies and recent EU legislative concerning microbial safety of food.
Last update: Demnerová Kateřina prof. Ing. CSc. (16.11.2012)
Předmět je zaměřen na kompexní seznámení s mikrorganismy působící kažení potravin, alimentární onemocnění a otravy z potravin. V první části jsou popsány jednotlivé nežádoucí rody a druhy mikroorganismů, jejich vlastnosti, metody jejich stanovení jak klasickými kultivačními tak moderními molekulárně biologickými a imunochemickými metodami. Pozornost je rovněž věnována mechanismům pronikání patogenních agens do potravního řetězce, způsobům eliminace nežádoucích mikroorganismů v potravinách a potravinářských technologiích a současné EU legislativě v oblasti mikrobiologické bezpečnosti potravin.
Aim of the course -
Last update: TAJ320 (11.12.2013)
Students will be able to charakterise the causes of microbial infections introduced to food, food raw materials and other compounds.
Students will be able to identify and evaluate thesouces and hazards of microbial contamination during the processing, manufacturing and storing of food. They will also know how to handle producive and pathogen microorganisms and they will be oriented in EU legislatie for microbial safety of foods.
Last update: Demnerová Kateřina prof. Ing. CSc. (16.11.2012)
Studenti budou umět:
charakterisovat původce mikrobiálních nákaz, pronikajících do potravin, potravinářských surovin a ingrediencí
identifikovat a posuzovat zdroje a rizika mikrobiální kontaminace v procesu výroby, manipulace a skladováni potravin
využívat získané znalosti při práci s produkčními a pathogenními mikroorganismy
orientovat se v EU legislativě pro mikrobiální bezpečnost potravin
Literature -
Last update: Fialová Jana (26.09.2013)
R:Adams, M.R., Moss,M.O. Food Microbiology, Royal Society of Chemistry 2005, 0854046119
Last update: UST320 (19.09.2013)
Z:Adams, M.R., Moss,M.O. Food Microbiology, Royal Society of Chemistry 2005, 0854046119
Learning resources -
Last update: TAJ320 (20.09.2013)
none
Last update: TAJ320 (20.09.2013)
žádné
Syllabus -
Last update: UST320 (19.09.2013)
1. Rules of the microbial growth in natural environment, impact of physical factors on the growth of microoganisms
2. Classsification and importance of individual species and types of microorganisms important from food technology and hygienic point if view.
3. Pathogenic bacteria spread by food, definition of indicator microorganisms , types of bacterial toxines.
4. Techniques of food sampling and manipulation with food samples during microbiologica analysis.
5. Standard analytical methods based on cultivation of bacteria on liquid or solid selective media, evaluation of phenotype.
6. Standard analytical methods based on cultivation of yeasts and micromycets (molds) on solid media, evaluation of morfology ( macro- and microscopic), types of toxines produce by molds.
7. Individual groups of pathogennic microorganisms: importace, occurence, estimation.
8. Survey of rapid methods of microbial estimation, biochemici, immunochemical, physical methods.
9. Survey of molecular biology methods for the detection of pathogennic microorganisms presence, possibilities of qualitative and quantitative estimation.
10. Feasibility of qualitative and quantitative polymerase chain reaction (PCR) usage for the detection of foodborn pathogens.
11. Geneticaly modified organisms in food technologies :importace and detection.
12. HACCP - systém of critical kontrol points in food technology and hazard food categories. Observance and definition of quality, its achievement, inspection of hygiene level and sanitation of technology.
13. Cleaning and disinfection: antibacterial, antifungal agents, methods and practical usage.
14. Legislative: food legislative in the Czech Republic and EU. Recent development of the food legislative, including GMO.
Last update: Erudio (01.01.1999)
1. Zákonitosti růstu mikroorganismů v přírodním prostředí, vliv fyzikálních faktorů na růst mikrooganismů
2. Význam a klasifikace jednotlivých druhů a skupin mikroorganismů významných z potravinářského a hygienického hlediska
4. Techniky odběr vzorků a manipulace se vzorky potravin při mikrobiologickém rozboru
5. Standardní vyšetřovací metody založené na kultivaci bakterií na tekutých nebo pevných selektivních půdách, vyhodnocení fenotypického projevu.
6. Standardní vyšetřovací metody založené na kultivaci kvasinek a plísní na pevných půdách, vyhodnocování morfologie ( makro- a mikroskopicky), typy toxinů produkovaných plísněmi.
7. Jednotlivé skupiny pathogenních mikroorganismů: význam, výskyt, stanovení
8. Přehled rychlých metod stanovení mikroorganismů biochemické, imunochemické, fyzikální metody
9. Přehled molekulárně biologických metod pro detekci přítomnosti patogenních mikroorganismů, možnosti kvalitativního a kvantitativního stanovení.(BSE)
10. Možnosti využití kvalitativní i kvantitativní polymerasové řetězové reakce (PCR) při detekci patogenních mikroorganismů
11. Geneticky modifikované organismy v potravinářských technologiích: význam a detekce
12. HACCP - systém kritických kontrolních bodů při výrobě potravin a rizikové kategorie potravin. Dodržování a definice kvality, její dosažení, kontrola úrovně hygieny a sanitace výroby
13. Čištění a desinfekce: antibakteriální, antifungální prostředky, metody a praktické užití
14. Legislativa: potravinářská legislativa v České republice a v Evropské unii. Současný vývoj potravinářské legislativy, včetně GMO.
Registration requirements -
Last update: UST320 (19.09.2013)
Biochemistry I, Microbiology
Last update: Demnerová Kateřina prof. Ing. CSc. (16.11.2012)
Biochemie I, Mikrobiologie
Teaching methods
Activity
Credits
Hours
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi