Last update: Novotná Zuzana doc. Dr. Ing. (19.07.2013)
The course is focused on overall description of properties, functions and metabolism of individual component of food. Considerable attention is concentrated on application of enzymes in food technologies.
Last update: Novotná Zuzana doc. Dr. Ing. (19.07.2013)
Předmět je zaměřen na souhrnný popis vlastností, funkcí a metabolismu jednotlivých složek potravin. Značná pozornost je věnována využití enzymů v průmyslových potravinářských technologiích.
Aim of the course -
Last update: TAJ320 (11.12.2013)
Students will be able to:
use the obtained knowledge in the process of understanding the whole complexity of the phenomena, taking place in food or during it´s storage and processing.
Last update: Novotná Zuzana doc. Dr. Ing. (20.08.2013)
Student bude umět:
využívat získané znalosti při pochopení veškerých souvislostí a složitostí dějů probíhajících v potravinách nebo při jejich skladování a zpracování.
Literature -
Last update: Novotná Zuzana doc. Dr. Ing. (19.07.2013)
R: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. a kolektiv, Technologie potravin-Co byste měli vědět o výrobě potravin, KEY Publishing s.r.o., Ostrava, 2009, 978-80-7418-051-4
Last update: Novotná Zuzana doc. Dr. Ing. (19.07.2013)
Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. a kolektiv, Technologie potravin-Co byste měli vědět o výrobě potravin, KEY Publishing s.r.o., Ostrava, 2009, 978-80-7418-051-4
5. Enzymové technologie (obecné vlastnosti technických enzymů, zdroje a vývoj nových enzymů)
6. Použití enzymů pro analytické účely (charakterizace enzymových analytických metod, příklady využití, imobilizované enzymy, imunochemická stanovení)
7. Hydrolýza proteinů a hořké peptidy (enzymy využívané pro hydrolýzu proteinů, hydrolyzáty proteinů, vlastnosti a využití)
8. Rostlinné a živočišné lipidy (třídění, struktura, funkční vlastnosti lipidů a jejich metabolismus)
9. Rostlinné a živočišné (poly)sacharidy (třídění, struktura, funkční vlastnosti a metabolismus sacharidů a fermentační procesy)
10. Enzymy podílející se na degradaci rostlinných polysacharidů(enzymy degradující škrob a polysacharidy buněčných stěn)
11. Biochemické změny v potravinách a potravinářských surovinách (fyziologické změny v potravinářských surovinách rostlinného původu - metabolické pochody probíhající během zrání, stárnutí a skladování)
12. Využití magnetických nano- i mikro- částic v potravinářských technologiích
13. Genové inženýrství-rekombinantní technologie
14. Proteomika v potravinářských technologiích
Registration requirements -
Last update: Novotná Zuzana doc. Dr. Ing. (20.08.2013)
Biochemistry I, Biochemistry II, Food Chemistry
Last update: Novotná Zuzana doc. Dr. Ing. (19.07.2013)