The course contains the basic areas of food chemistry, physico-chemical, biochemical, sensory and other properties of individual components, their functions and major interactions and reactions which take place in foods during storage, culinary and technological processing. Students will be introduced mainly to the basic components of nutrition, ie proteins, fats and carbohydrates in their various forms, but also to essential dietary factors (vitamins, minerals) and antinutritional and toxic substances.
Last update: Doležal Marek doc. Dr. Ing. (16.11.2012)
Náplní předmětu jsou základní okruhy o chemickém složení potravin, fyzikálně-chemických, biochemických, senzorických a dalších vlastnostech jednotlivých složek, jejich funkci a významných interakcích a reakcích, které v potravinách probíhají při skladování, kulinárním a technologickém zpracování. Studenti budou seznámeni především se základními složkami výživy, tj. bílkovinami, tuky a sacharidy v jejich rozmanité podobě, ale také s dalšími esenciálními výživovými faktory (vitamíny, minerálními látkami) i látkami antinutričními a toxickými.
Aim of the course -
Last update: TAJ323 (16.08.2013)
Students will be able to:
Assess the basic chemical composition of food materials and food.
Assess the possible chemical transformation of substances in technological and culinary processing of food materials and food.
Assess food from nutritional point of view.
Last update: Doležal Marek doc. Dr. Ing. (09.08.2013)
Studenti budou umět:
Základní chemické složení potravinářských surovin a potravin
Posoudit možné chemické přeměny látek během technologického i kulinárního zpracování potravinářských surovin a potravin
Posoudit hodnotu potravinářských surovin a potravin z nutričního hlediska