Last update: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (16.07.2013)
Laboratory exercises are focused on the application of modern methods of analysis of selected components of the food used in everyday practice. The content of each exercise is in line with the current requirements of routine food analysis; however the tasks reflecting the most recent trends are also included. Students perform measurements on devices and equipment to gain experience with the practical realization of analytical procedures, data evaluation and subsequent processing into the desired form in accordance with legislative requirements.
Last update: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (16.07.2013)
Laboratorní práce jsou zaměřeny na aplikaci moderních metod analýzy vybraných komponent potravin používaných v běžné praxi. Náplň jednotlivých cvičení je v souladu s aktuálními požadavky rutinní analýzy potravin, jsou však také zařazeny úlohy odpovídající nejnovějším trendům. Studenti provádějí měření na zařízeních a přístrojích tak, aby si osvojili praktickou realizaci analytických postupů, vyhodnocení naměřených dat a následně jejich zpracování do požadované formy v souladu s legislativními požadavky.
Aim of the course -
Last update: TAJ323 (12.12.2013)
Students will be able to:
Carry out the practical realization of the methods applied for the determination of basic food ingredients.
Operate devices and equipment in accordance with the requirements of the realization of analytical methods in food analysis.
Evaluate and interpret measured data and then to process them into the desired form in accordance with legislative requirements.
Last update: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (16.07.2013)
Studenti budou umět:
Praktickou realizaci metod aplikovaných pro stanovení základních složek potravin.
Ovládání příslušných zařízení a přístrojů v souladu s požadavky na realizaci analytických postupů v oblasti analýzy potravin.
Vyhodnocení a interpretaci naměřených dat a následně jejich zpracování do požadované formy v souladu s legislativními požadavky.
Literature -
Last update: Kohoutková Jana Ing. Ph.D. (19.01.2018)
R: Otles S. (ed.): Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, e-zdroje VŠCHT; ISBN 9781420045666
A: Wrolstad R.E. et al. Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, e-zdroj VŠCHT; ISBN 9780471663782
9. STANOVENÍ POTRAVINOVÝCH ADITIV („Eček“) A BIOLOGICKY AKTIVNÍCH LÁTEK pomocí vysokoúčinné chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií
10.CHARAKTERIZACE ROSTLINNÝCH OLEJŮ pomocí infračervené spektrometrie FTIR spektrometrie S Fourierovou transformací (IČ)
11. Výběrová úloha [I, II, III]
12. Závěrečný zápočtový test, úklid laboratořÍ
Entry requirements -
Last update: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (16.07.2013)
Fulfilled examination in Analytical Chemistry I (N402002)
At least 10 students for the Laboratory course opening are required.
In the case of an alternative date announcement (10-12 students during summer examination period) in addition to fulfilled examination in Analytical Chemistry I the fulfilled examination in Food and Natural Products Analysis is required. Priority is given to students who fulfilled examination in Analytical Chemistry I in the period after the regular term of the Laboratory course.
Last update: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (16.07.2013)
Splněná zkouška z předmětu Analytická chemie I (N402002)
Obsazenost minimálně 10 studentů.
V případě vypsání náhradního termínu (10-12 studentů v letním zkouškovém období) je kromě zkoušky z předmětu Analytická chemie I nutné mít splněnou i zkoušku z Analýzy potravin a přírodních produktů. Přednost mají studenti, kteří splnili zkoušku z Analytické chemie I až v období po řádném termínu laboratoří.
Registration requirements -
Last update: TAJ323 (23.08.2013)
Food Chemistry a Analytical Chemistry I
Last update: TAJ323 (23.08.2013)
Chemie potravin a Analytická chemie I
Course completion requirements -
Last update: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (16.07.2013)
The fulfillment of all tasks (except for doctor excused - only for two jobs) - minimum protocols grade: E, written midterm test (required)
Last update: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (16.07.2013)
Splnění všech úloh (s výjimkou omluvených lékařem - lze pouze pro dvě úlohy) - hodnocení protokolů minimálně stupněm E; napsaný zápočtový test (povinný)
Teaching methods
Activity
Credits
Hours
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi)
2,6
72
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi
0,4
12
3 / 3
84 / 84
Coursework assessment
Form
Significance
Regular attendance
10
Report from individual projects
60
Continuous assessment of study performance and course -credit tests