Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (05.11.2012)
The main objective of these lectures (and discussions) is to explain Food law principles and objectives relevant to food and feed production and distribution. Basic requirements on the manufacturing, labelling, marketing and control of food quality and safety are presented with respect to both unified european market and specific national rules. Attention is paid to the protection of consumers against fraud and misleading information as well as to the assessment of nutrition and health claims. Scientifically based health risk management, “from farm to fork” approach to traceability of raw materials (including feed), and principles of “Good Hygienic/Manufacturing Practice” are presented to understand the most important european regulations and technical standards.
Last update: TAJ323 (19.11.2012)
Cílem přednášek předmětu je seznámit studenty s Evropským i národním právním systémem ve vztahu k potravinám. Jsou vysvětleny hlavní požadavky právních předpisů na výrobu, označování a distribuci potravin, na veřejné stravování a obchodování s potravinami. Pozornost je věnována posuzování kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a mechanismům používaným pro ochranu spotřebitele a tržního prostředí. Je popsána úloha technické standardizace (technických norem) a systémů managementu kvality a bezpečnosti.
Studenti by po absolvování přednášek měli mít přiměřené znalosti právních podmínek pro zpracování a distribuci potravin, orientovat se v nejdůležitějších právních a technických dokumentech a v používané terminologii. Měli by se dokázat orientovat v hierarchii právních a technických norem a být schopni si sami vyhledat aktuálně platné dokumenty specifikující požadavky na konkrétní výrobek či proces.
Aim of the course -
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (01.07.2013)
Students will be able to understand and search all relevant information in EU legislation documents, technical standards, Codex Alimentarius documents and also to find specific requirements on given food product or testing laboratories and methods necessary for the assessment of conformity with regulations. Knowledge of the structure, legal status (force) and "up-to-dateness" of regulatory documents and various standards will be important in practice.
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (05.11.2012)
Studenti budou umět:
Orientovat se v právních předpisech a technických normách v oblasti výroby/distribuce potravin, samostatně vyhledat relevantní právní texty (národní a evropské) a porozumnět jim,
Uplatňovat v praxi základní povinností a odpovědnost provozovatelů potravinářských podniků,
Navrhnout a interpretovat informace o potravinách poskytované spotřebitelům,
Orientovat se v systémech kontroly kvality/bezpečnosti/autenticity potravin.
Literature -
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (01.07.2013)
R: Regulation 178/2002/EC laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety (consolidated version)
R: Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích(v platném znění)
R: Regulation 1169/2011/EU on the provision of food information to consumers(consolidated version)
R: Velíšek J. a kol.: Chemie potravin II, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009, ISBN 978-80-86659-16-9
A: Příručka pro provozovatele potravinářského podniku. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2010
A: Komentované předpisy pro ekologické zemědělství a výrobu biopotravin, Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2012
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (05.11.2012)
Z: Nařízení (ES) č. 178/2002 o obecném potravinovém právu (konsolidovaná verze)
Z: Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách... (v platném znění)
Z: Nařízení (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům(konsolidovaná verze)
Z: Velíšek J. a kol.: Chemie potravin II, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009, ISBN 978-80-86659-16-9
D: Příručka pro provozovatele potravinářského podniku. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2010
D: Komentované předpisy pro ekologické zemědělství a výrobu biopotravin, Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2012
Learning resources -
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (26.06.2013)
http://web.vscht.cz/kocourev/legislativa.html
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://www.szpi.gov.cz/
http://www.bezpecnostpotravin.cz/
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (05.11.2012)
http://web.vscht.cz/kocourev/legislativa.html
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://www.szpi.gov.cz/
http://www.bezpecnostpotravin.cz/
Syllabus -
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (05.11.2012)
1. EU institutions, legislation documents, searching and understanding of relevant information; Codex Alimentarius
2. General principles and requirements of food law, scientific based support of food quality and safety (risk analysis)
3. International standardization, certification model, protection of consumers' health and legal interests
4. Food hygiene principles, HACCP, GHP/GMP, food safety management system
5. Food labelling, nutrition and health claims
6. Food additives and enzymes, flavourings, dietary supplements, the addition of vitamins and minerals to foods
7. Food contaminants, food contact materials and migration, packaging and preservation
8. Protection of geographical indication, designations of food origin, food authenticity, adultering