Description of food commodities (cereals, legumes, oily seeds, mill products of cereals and legumes, baking products, pastries, sugar and other sweeteners, chocolate, confectionery, starch and products of it, fats and oils and products of them, fruits and vegetables and products of them, root crops, mushrooms, yeast, milk and dairy products, eggs, meat and meat products, fish, poultry, venison, drinks, coffee, tea, spice, organic foods) - including quality parameters, a signification in human nutrition, main defects and ways of adulteration.
Last update: REBLOVAZ (06.08.2015)
Zbožíznalecký popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských surovin a výrobků (obiloviny, luštěniny, olejnatá semena, mlýnské výrobky z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky, těstoviny, cukr a další sladidla, čokoláda, cukrovinky, škrob a výrobky ze škrobu, tuky a oleje a výrobky z nich, ovoce a zelenina a výrobky z nich, okopaniny, houby, droždí, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso a masné výrobky, ryby, drůbež, zvěřina, nápoje, káva, čaj, koření, biopotraviny) včetně jejich kvalitativních znaků, významu v lidské výživě a popisu hlavních vad a způsobů falšování.
Aim of the course -
Last update: REBLOVAZ (16.07.2013)
Students will be able to:
classify food products using the correct nomenclature;
characterize food commodities in relation to their composition and human nutrition;
describe quality parameters, main defects and ways of adulteration of various food commodities.
Last update: REBLOVAZ (30.11.2012)
Studenti budou umět:
Třídění jednotlivých druhů potravinářských výrobků a související terminologii.
Základní složení jednotlivých druhů a skupin potravinářských výrobků a jejich význam ve výživě.
Základní požadavky na jakost jednotlivých skupin potravinářských výrobků, jejich hlavní vady a nejčastější způsoby falšování.
Literature -
Last update: TAJ323 (28.08.2013)
R: Presetations from this subjetc.
R: Prováděcí vyhlášky k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. (Pouze základní definice, třídění na druhy a skupiny a terminologie).
A: Kavina J.: Zbožíznalství potravinářského zboží 1.-3. díl, IQ 147, Praha, 1996-1997.
A: Anderle a kol. Zbožíznalsví, SNTL, Praha 1996, ISBN 80-902110-3-8.
A: Kadlec P. a kol.: Co byste měli vědět o potravinách, KEY Publishing, 2009, ISBN 978-80-7418-051-4.
A: Kohout P. (ed.) a kol.: Potraviny - součást zdravého životního stylu, SOLEN, Olomouc, 2010, ISBN 978-80-87327-39-5.
A: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J.: Základy výživy, Svoboda Servis, Praha 2002, ISBN 80-86320-23-5.
Last update: REBLOVAZ (06.08.2015)
Z: Záznamy z přednášek
Z: Příslušné legislativní předpisy
Z: Dostálová J., Kadlec P. (eds.) a kol.: Potravinářské zbožíznalství, KEY Publishing, 2014, ISBN 978-80-7418-208-2
D: Kadlec P. a kol.: Co byste měli vědět o potravinách, KEY Publishing, 2009, ISBN 978-80-7418-051-4